NACISTIČKO BOGATSTVO

ROĐACI JOSEPHA GOEBBELSA NASLIJEDILI MILIJARDE Posinak Hitlerovog ministra ostavio svojoj djeci skriveno blago

U proljeće 1945. godine, 23-godišnji časnik njemačkog zrakoplovstva Harald Quandt, u tom trenutku zarobljenik savezničkih snaga u Libiji, dobio je oproštajno pismo od svoje majke, Magde Goebbels, supruge nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa.

Rukom pisana poruka potvrdila je razorne vijesti koje je Harald čuo nekoliko tjedana ranije. Njegova majka je počinila samoubojstvo zajedno sa suprugom u Hitlerovom bunkeru u Berlinu 1. svibnja. Prije toga je otrovala svoje šestero djece podmetnuvši im kapsule cijanida.

- Dragi sine! Već šest dana smo u führerovom bunkeru, tata, tvojih šestero braće i sestara, i ja. Odlučili smo našim nacionalsocijalističkim životima dati jedini mogući častan kraj. Haralde, dragi sine, želim ti još jednom reći što sam naučila u životu: Budi vjeran! Vjeran samom sebi, vjeran narodu i vjeran svojoj zemlji.

Harald Quandt je pušten iz zatočeništva 1947.

Sedam godina kasnije, on i njegov polubrat Herbert, naslijedili su industrijsko carstvo njihova oca. Ono što široj javnosti nije poznato jest da je Magda Goebbels prije Josepha Goebbelsa bila u braku s bogatim industrijalcem Guentherom Quandtom. Naime, Harald je sin Guenthera i Magde. Vjenčali su se 1921., a Guentheru je to bio drugi brak. Njegova prva žena preminula je od španjolske gripe 1918. godine, a s njom je dobio dva sina, Hellmuta i Herberta. Hellmut je preminuo 1927. uslijed teške bolesti. 1929. godine Guenther i Magda su se razveli. Dvije godine kasnije udala se za Josepha Goebbelsa, a u međuvremenu postala gorljiva zagovarateljica nacizma i osobna prijateljica Adolfa Hitlera.

Mladi Harald Quandt u društvu Adolfa Hitlera

Quandtovo carstvo proizvodilo je puške Mauser i protuavionske rakete. Međutim, njihovo najveće bogatstvo bili su dionice Daimler-a i BMW-a.

Iako su braća umrla prije nekoliko desetljeća, njihovo naslijeđe se izdržalo do današnjih dana. Herbertova udovica Johanna (86) i njihova djeca Susanne Klatten i Stefan Quandt, i danas su jedni od najvećih dioničara BMW-a, dok su kćeri Haralda Quandta - Katarina Geller-Herr (61), Gabriele Quandt (60), Anette-Angelika May-Thies (58) i Colleen-Bettina Rosenblat-Mo (50), "teške" milijarde dolara, ali su zadržale živote dalje od pogleda javnosti.

Četiri sestre naslijedile su 1,5 milijardu njemačkih maraka nakon smrti majke Inge 1978., a taj novac su pametno uložile preko tvrtke nazvane prema njihovom ocu Harald Quandt Holding.

Danas, četiri sestre, i dvoje djece preminulog brata Herberta - dijele bogatstvo od 6 milijardi dolara, procjenjuje Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:52