SVEMIRSKI JUNAK

RIJEŠILI MISTERIJ: NAKON 40 GODINA OTKRIVEN PRAVI UZROK SMRTI JURIJA GAGARINA Poginuo je izbjegavajući drugi avion

Punih 40 godina nakon smrti Jurija Gagarina, sovjetskog astronauta, vojnog pilota i prvog čovjeka koji je otputovao u svemir, otkriven je pravi uzrok njegove smrti.

Naime, Gagarin je poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) s još jednim pilotom, tako što je avionom MIG-15 pokušao da izbjeći drugi zrakoplov koji je letio previše blizu, a ne 'nepoznati objekt' kao što je jato ptica ili meteorološki balon, kako je glasila dosadašnja verzija.

Istinu koja se krila iza ovog tragičnog događaja otkrio je pozati ruski astronom Aleksej Leonov.

Leonov je kao član državne komisije koja je istraživala Gagarinovu pogibiju 20 godina pokušavao dobiti dozvolu da iznese detalje službene istrage i tako razriješi tajnu koju su pratila brojna nagađanja.

Državna komisija utvrdila je, naime, da je posada na probnom letu aviona MIG-15UTI, u kojoj su bili Gagarin i instruktor letenja Vladimir Serjogin, pokušala izbjeći avion SU-15, koji se previše približio. Počeli su se vrtjeti, a zatim su pali na tlo. Oba pilota su poginula.

- Pilot SU-15 nije poštivao propise spuštajući se na visinu od 450 metara. Znam to jer bio tamo, a pričao sam i s drugim svjedocima. SU-15 je prišao Gagarinovom avionu na samo 10 do 15 metara, i to u oblacima. Zbog bliskog prolaska Gagarinov avion upao je u kovit brzinom od 750 kilometara na sat i nije mu bilo spasa, rekao je Leonov.

Ipak, ime pilota odgovornog za Gagarinovu smrt i dalje ostaje tajna. Pod tim je uvjetom, naime, Leonov dobio dopuštenje da ispriča šta se dogodilo. Jedino što je poznato je da pilot sada ima 80 godina i da je lošeg zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:55