UKRADENE BEBE

Riješen prvi slučaj iz mučne afere koja trese Srbiju: ‘Sada znam čiji sam. Imam majku, sestru i brata‘

Rezultati DNK analize pokazali da žena, koja je sumnjala da joj je beba oteta u rodilištu, majka Mlađana Radivojevića
Mlađan Radivojević sa sestrom Marinom Milojević
 Tv Prva, Screenshot

Predstavnici Udruge za istinu i pravdu o bebama priopćili su jučer da su riješili prvi slučaj u aferi otetih beba, odnosno da su rezultati DNK analize pokazali da žena, koja je sumnjala da joj je beba oteta u rodilištu, majka Mlađana Radivojevića, koji je odrastao u drugoj obitelji, piše portal Danas.rs.

Mlađan Radivojević (40), koji je rođen 3. ožujka 1981. godine u Općoj bolnici u Kruševcu, rekao je novinarima da je u potragu krenuo prije više od tri godine. Nakon što nije dobio podršku u državnim institucijama, obratio se tom udruženju.

- Obišli smo sve ustanove, nema gdje nismo bili. Vidio sam jučer majku, sve je dobro prošlo, rekao je Radivojević koji je prije dva dana upoznao i svoju sestru, s kojom se pojavio pred novinarima.

DNK analiza

Predsjednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović objasnio je da se Udruženju ranije obratila žena koja je tvrdila da je 3. ožujka 1981. u kruševačkoj bolnici rodila zdravo muško dijete. No, nakon nekoliko dana rekli su joj da ide kući jer joj je dijete mrtvo, ali nije imala nikakvih dokumenata.

- Predložili smo joj jedinu moguću metodu, DNK analizu. Pristala je i evo danas su stigli konačni rezultati. Rezultate analize sam poslao Oliveru Stojkoviću, našem znanstveniku iz Instituta za sudsku medicinu, koji mi je potvrdio da je riječ o prvom stupnju srodstva, roditelj i dijete. Imamo riješen prvi slučaj, tvrdi Pavlović.

On je rekao da je majka jako potresena te ne želi pred novinare.

Pavlović, koji je i član Vladine komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvjetljavanju prijavljenih slučajeva nestale djece, nadležnim vlastima je poručio da će Udruženje tražiti da se formira posebno tužiteljstvo za bebe, jer su do sada nailazili na potpunu opstrukciju istrage.

- Tri tužiteljstva i pet policijskih uprava su radili na ovom slučaju, a riješili smo ga mi iz Udruženja. Država je prije dvije godine najavila formiranje DNK baze koja bi puno pomogla roditeljima, ali ni to nisu htjeli napraviti, rekao je i dodao da posljednjih dana dobiva „monstruozne prijetnje“ ali da na njih ne obraća pažnju te da slučaj Mlađana Radivojevića svim roditeljima otvara vrata.

Otet pa dan na posvajanje

Mlađan Radivojević iz Aleksinca i Radiša Pavlović, predsjednik Udruge, krajem 2019. godine podnijeli su kruševačkom Osnovnom tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv više osoba iz tog grada i Aleksinca, a tada su iznijeli sumnju da je Radivojević po rođenju otet u porodilištu kako bi ga kasnije dali na posvajanje.

Mlađan je posumnjao da je posvojen kada se oženio. Naime, izvod iz matične knjige rođenih nije se slagao s podacima njegovih roditelja. A sada je DNK analizom pronašao svoje biološke roditelje.

- Imam sestru, majku i brata. Znam čiji sam, rekao je Mlađan.

Prije 40 godina oteli su ga u rodilištu Opće bolnice u Kruševcu i odnijeli u Aleksinac obitelji Radivojević koja nije imala djece.

Marina Milojević, Mlađanova sestra, izašla je pred novinare i tvrdi da joj majka ništa nije pričala i da ništa nije znala do prije dva dana.

- Sretna sam, presretna, a s druge strane sam jako ljuta što se sve ovo događalo, dodaje Marina.

Procjenjuje se da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća iz srpskih i bosansko-hercegovačkih rodilišta pod krinkom smrti nestalo više od 10 tisuća beba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51