AGENCIJA TVRDI

Reuters: 'Hitler je bio izoliran i primao je samo naše vijesti. Čuo je da je Himmler počinio veleizdaju, shvatio da je rat gotov i ubio se!'

Adolf Hitler je u svom bunkeru ispod Reichova ureda bio odsječen od većine jedinica i nije raspolagao točnim informacijama o trenutačnom stanju na fronti
 CROPIX

LONDON - Novinar izvještajne kuće Reuters iznio je teoriju prema kojoj je njegova matična kuća 1945. godine pri kraju Drugog svjetskog rata natjerala vođu Trećeg Reicha Adolfa Hitlera da počini samoubojstvo.

Prema njihovoj priči, Adolf Hitler je u svom bunkeru ispod Reichova ureda bio odsječen od većine jedinica i nije raspolagao točnim informacijama o trenutačnom stanju na fronti.

Himmlerova izdaja

No, u bunkeru je imao teleprintere na koje su mu redovito stizale Reutersove vijesti. Vijesti nisu bile povoljne, a objavljivali su i imena gradova koji još nisu pali u ruke saveznika. Hitlera je najviše pogodilo kad je čuo vijest da je njegov ‘vjerni Heini’, Reichsführer SS-a Heinrich Himmler, počinio veleizdaju, ponudio separatni mir zapadnim saveznicima i sebe predložio za novog poslijeratnog vođu Njemačke.

Ipak su sve znali

Uistinu, sovjetski vojnici koji su prvi upali u Hitlerov bunker našli su Reutersove izvještaje koji su ležali na Hitlerovu radnom stolu, no zapravo je vrlo upitno koliko je to utjecalo na Hitlerovo samoubojstvo.

Istina je da su na kraju rata u bunkeru od vodećih ljudi Reicha bili Adolf Hitler, ministar propagande Gauleiter Berlina Joseph Goebbels i šef ureda nacističke stranke Martin Bormann i da je njihova komunikacija s ostatkom ostataka njemačkih snaga koje su pružale otpor saveznicima bila otežana. Berlin je bio u okruženju sovjetskih snaga, a ruski tenkovi su bili na stotinjak metara od njihova sjedišta.

Zbog te nemogućnosti komunikacije i sam Reichsmarschall Hermann Göring, koji se na vrijeme sklonio u južnu Njemačku, Hitleru je brzojavio da je zbog njegove nemogućnosti komuniciranja spreman preuzediti vodstvo Reicha.

Na tu Göringovu ponudu Hitler je dobio jedan od posljednjih izljeva bijesa i naredio da uhite pretilog Reichsmarschalla. Također, Hitlera je pogodila i Himmlerova izdaja. On je doduše preko švedskog grofa Folkea Bernadottea pokušao stupiti u vezu sa zapadnim saveznicima, ali to mu nije uspjelo.

Smrt kao izlaz

No, kako god Reutersove vijesti bile traumatične, realnost je bila još surovija. Hitlerov Reich se sasvim raspao, a njemu je prijetilo zarobljavanje od sovjetskih trupa, što je on u svaku ruku htio izbjeći.

Moguće je da su ga vijesti s Reutersova teleprintera dodatno uvjerile u to da je vrijeme da si oduzme život, no to sigurno nije bilo presudno zato što se ubio samo dva dana prije nego što su Sovjeti upali u njegove odaje. S Reutersom i bez njega rat je ionako bio gotov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:38