IZBORI U GEORGIJI

Republikanski val nije se dogodio, Biden sada lakše diše: Demokratski kandidat pobijedio Trumpova štićenika

Ovo novo mjesto u saveznom Senatu daje veću slobodu stranci Joea Bidena

Raphael Warnock

 Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Stranka Joea Bidena u utorak je povećala većinu u američkom Senatu nakon pobjede demokratskog kandidata Raphaela Warnocka na izborima u Georgiji.

Američki predsjednik, kojemu su predviđali težak poraz na izborima u sredini mandata, izlazi ojačan iz ove izborne utrke.

Kandidat njegove stranke, demokratski senator Raphael Warnock, natjecao se sa štićenikom Donalda Trumpa, republikancem Herschelom Walkerom na kraju međuizbora ("midterms").

Dvojica su se već sučelila u studenom, ali je bio potreban drugi krug jer ni jedan nije dobio više od 50 posto glasova.

Ova pobjeda ne narušava ravnotežu vlasti u američkom Kongresu: demokrati su već imali kontrolu u Senatu nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u studenom. Republikanci su pak u većini u Zastupničkom domu, ali puno slabijoj nego što su se nadali.

Ovo novo mjesto u saveznom Senatu daje veću slobodu stranci Joea Bidena koja je u zadnje dvije godine vladala s veoma tankom većinom: imala je 50 od 100 mjesta.

Omogućit će joj, među ostalim, veći utjecaj u glavnim parlamentarnim odborima. I znatno ograničiti utjecaj umjerenog demokratskog senatora Joea Manchinija, koji je pokopao nekoliko velikih projekata Bidenove administracije.

Republikanci su se pak bili nadali da će s ovim mjestom dobiti veću mogućnost blokade politika Joea Bidena. Sedamsto dana do idućih izbora, oporba nastoji poremetiti dinamiku predsjednika ojačanog dobrim rezultatima na izborima u sredini mandata.

Poraz kandidata Donalda Trumpa je još jedan dokaz da se republikanski "val" što ga je najavio bivši predsjednik na međuizborima, nije dogodio. No to nije smetalo republikancu, umiješanom u niz afera i sudskih sporova, da se kandidira za predsjedničke izbore.

O važnosti i zanimanju za ovaj posljednji dvoboj u Georgiji govori činjenica da je u izbore utrošeno gotovo 400 milijuna dolara, što ih čini najskupljim izborima u sredini mandata. Rijetke ankete pokazivale su da su kandidati izjednačeni.

Kako bi ostvarili svoje ambicije, demokrati su pozvali u pomoć uglednike iz njihovih redova. Bivši predsjednik Barack Obama, nepobitno jedan od demokrata s najvećom karizmom, bio je tako prošlog tjedna u kampanji u Atlanti.

image

Raphael Warnock

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Georgija, tradicionalno sklona republikancima, iznenadila je Ameriku kada je na predsjedničkim izborima 2020. dala prednost Joeu Bidenu u utrci s Donaldom Trumpom, a zatim i kada je dva mjeseca poslije poslala u Senat dva demokrata.

Republikanac Herschel Walker, nositelj nekolikih športskih rekorda koji uživa glas jednog od najboljih igrača u povijesti američkog sveučilišnog nogometa, kasno je ušao u politiku.

Šezdesetogodišnjak je htio osvojiti mjesto Raphaela Warnocka koji je prije nego je 2021. postao senator Georgije bio pastor u Atlanti, u župi u kojoj je djelovao Martin Luther King.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:59