SULUDA IDEJA

REPTILI UMJESTO ČUVARA? OSUĐENIKE NA SMRT ČUVAT ĆE - KROKODILI?! 'Njih ne možeš potkupiti ili uvjeriti da puste zatvorenike da pobjegnu!'

 iStock / Getty Images

Indonezijska agencija za borbu protiv droga predložila je izgradnju zatvora na malom otoku za dilere droge koji su osuđeni na smrt. Ništa čudnog, osim dodatka da bi zatvorenike čuvali - krokodili, prenosi vijest France-Pressa engleski Guardian čiji je novinar primijetio da ideja zvuči kao da je oteta iz filmova o James Bondu.

Ovaj bizarni projekt potječe od šefa agencije za borbu protiv droga Budija Wasesoa, koji osobno namjerava proputovati arhipelagom u potrazi za top-krokodilima koji su dorasli ovom zahtjevnom poslu. "Tražit ću najopakije primjerke krokodila koji postoje. Stavit ćemo ih oko zatvora koliko god je moguće" - samouvjereno je rekao Waseso za lokalnu agenciju Tempo.

Glavni adut prastarih reptila nije samo njihova veličina i zastrašujuća gubica, makar u indo-pacifičkim vodama oko Indonezije živi najveći gmaz današnjice - Crocodylus porosus koji se u morskoj vodi snalazi jednako dobro kao i u rijekama, močvarama, lagunama i sličnim slatkovodnim predjelima. Crocodylus porosus može premašiti i šest metara u dužini te nakupiti preko 1000 kilograma kada su u pitanju vrlo veliki mužjaci.

Kako je rekao Waseso, krokodili su bolji čuvari zato jer su nepotkupljivi, za razliku od njihovih ljudskih kolega. "Ne možete podmititi krokodile, niti ih uvjeriti da puste zatvorenike da pobjegnu" - rekao je.

Indonezija inače ima vrlo stroge zakone kad je u pitanju borba protiv droga i trgovine narkoticima te su za prekršitelje predviđene drakonske kazne, između ostalog i smrt strijeljanjem. Ove godine u toj je zemlji pogubljeno 15 osuđenika na smrt, svi zbog dilanja droge. U travnju je Indonezija izazvala međunarodnu osudu kad je strijeljano njih sedam, između ostalog i dvojica Australaca - Andrew Chan i Myuran Sukumaran.

No, kako je to pokazalo iskustvo gotovo svih zemlja svijeta i brojne studije, strogi zakoni i kazne nimalo ne sprječavaju kriminal - štoviše, Indonezija je prelivena ilegalnim narkoticima, a trgovina drogom cvjeta i u zatvorima gdje korumpirani čuvari često okreću glavu pred kršenjem zakona. Mnogi od njih na kraju i sami završe u zavorima zbog dilanja droge.

Očito je da su u Indoneziji očajni zbog nemogućnosti suzbijanja ovog tipa kriminala pa su pribjegli bizarnim idejama. No, hoće li opaki reptili na kraju zaista čuvati osuđenike na smrt to tek treba vidjeti. Ovaj pakleni plan još je u začetku, te se ne zna ni lokacija zatvora, niti eventualni datum otvaranja. Jasno, ni krokodili još nisu regrutirani.

Također, mi se ne bismo kladili u nepotkupljivost zastrašujućih čuvara - možda ih novac i paketić heroina neće natjerati da okrenu glavu, ali koje ugojeno tele moglo bi poljuljati moralni integritet i najžilavijih krokodila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:12