SALAH ABDESLAM RANJEN I UHIĆEN

REPORTER JUTARNJEG IZ BRUXELLESA Najtraženiji terorist na svijetu nakon munjevite akcije u rukama policije. Uništena cijela mreža pomagača!

 Reuters

NOVO: 21:45 - Abdeslamu će se najvjerojatnije suditi u Francuskoj. On je francuski državljanin, a sudjelovao je u krvavom terorističkom činu na tlu te države. Francuski predsjednik Hollande je upravo izrazio nadu da će belgijske vlasti pozitivno odgovoriti na zahtjev Francuske za izručenje.

On je na press konferenciji u Bruxellesu s belgijskim premijerom Michelom najavio da će Francuska brzo predati zahtjev za izručenje. Ovo operacija je provedena u suradnji belgijskih i francuskih službi i specijalnih jedinica. Nakon kritika, a često i podsmijeha, belgijska policija sada čak dobiva i pohvale.

I američki predsjednik Barack Obama nazvao francuskog predsjednika kako bi izrazio zadovoljstvo uspjehom operacije i čestitao francuskim i belgijskim vlastima.

Belgija i Francuska ostaju ujedinjene u borbi protiv terorizma - napisao je na Twitteru belgijski premijer Michel.

--------------------------------------------------------------------

20:30 - Belgijski mediji javljaju da je Policija tijekom operacije u Molenbeeku uhitila još dvoje osumnjičenika. Policija očigledno sada ima više informacija I o mreži koja je omogućavala najvažnijem bjeguncu u svijetu da se četiri mjeseca uspješno skriva.

Samo u Bruxellesu je barem u tri mjesta bilo operacija u potrazi za Abdeslamom, ali je policija u sva ta tri slučaja zakasnila.

U utorak je bila velika operacija u naselju Firest, nedaleko od Molenbeeka, gdje su pronađeni otisci prstiju Abdeslama. Tada se iz stana pucalo na policiju koja je uspjela ubiti jednog napadača, ali su ostali uspjeli pobjeći preko krova. Ovog puta ja tijekom operacije korišten dron koji je za zraka snimao cijelo područje

--------------------------------------------------------------------

20:20 - Akcija specijalne policijske jedinice u Bruxellesu, u naselju Molenbeek koje je blizu centra grada, se nastavlja. I nakon uhićenja traženog osumnjičenog terorista čule su se eksplozije u tom području, ali nema točnih informacija da li se radi o nastavku sukoba ili nečem drugom.

Zamjenik gradonačelnika Molenbeeka Ahmed El Khannouss je potvrdio da je Salah Abdeslam tijekom operacije pogođen u nogu, a zatim uhićen od policije. On je rekao da policija i dalje traga za još jednim osumnjičenikom za kojeg se vjeruje da je bio uz uhićenog Abdeslama.

Područje operacije je opkoljeno policijskim kordonom. Belgijski premijer Charles Michel je policijsku operaciju patio zajedno sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Oboje su danas sudjelovali na summit EU u kojem je postignut sporazum s Turskom oko upravljanja izbjegličkom krizom. Vijest o uhićenju Abdeslama se pojavila gotovo u isto vrijeme kada je završen summit EU.

--------------------------------------------------------------------

NOVO: 19:20 - "Imamo ga", kratko je jučer na Twitteru napisao belgijski ministar azila i migracije Theo Francken. Sve je bilo jasno - objava se odnosila na konačno uhićenje najtraženijeg bjegunca u Europi, čovjeka po imenu Salah Abdeslam, glavnog osumnjičenika za brutalni pokolj u Parizu, u kojem je ubijeno 130 osoba.

Abdeslam je u bijegu od studenoga, a uhićen je jučer u briselskoj četvrti Molenbeek, nakon što su njegovi otisci prstiju u utorak pronađeni u stanu u koji je, tijekom još jedne akcije, upala policija. Abdeslam je tijekom uhićenja ranjen u nogu.

Naime, u utorak je policija izvela operaciju u briselskom predgrađu Forest. Tom je prilikom ubijen alžirski državljanin Mohamed Belkaid, koji je također bio povezan s pariškim napadima u studenome, a pokraj kojeg su nađeni kalašnjikov, zastava ISIS-a i knjiga o salafizmu. Policija je nakon akcije priopćila kako još uvijek traga za dva druga muškarca koji su bili u istom stanu, no Abdeslam se nije spominjao ni jednom riječi.

Abdeslam, 26-godišnji mladić, inače francuski državljanin, u Molenbeeku je živio do napada 13. studenoga. Nakon pokolja u Parizu, tijekom kojeg se njegov brat Brahim raznio bombom, vratio se u Belgiju, nakon što je igrom slučaja uspio neopaženo proći čak tri policijske kontrole. Od tada je policija intenzivno tragala za njim kao jednim od glavnih krivaca za napad, za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Belgijski premijer Charles Michel navodno je, zbog uhićenja, hitno napustio summit EU i Turske u Bruxellesu.

--------------------------------------------------------------------

18:00 - Salah Abdeslam ranjen je i uhićen u velikoj policijskoj akciji u Bruxellesu, potvrdila je belgijska policija za AFP, a prenosi Guardian. Policijski izvor tvrdi dalje da je Abdeslam ranjen u nogu te je izvan životne opasnosti, a tijekom operacije u četvrti četvrti Molenbeek odjekivali su pucnjevi i eksplozije.

--------------------------------------------------------------------

17:45 - U pucnjavi tijekom policijskog pretresa u bruxelleskoj četvrti Molenbeek u petak ranjena je jedna osoba, prenose belgijski mediji RTL i L'Echo, a list DH piše da se radi o najtraženijem bjeguncu Salahu Abdeslamu.

Policija za sada govori tek da je operacija u tijeku i ne želi komentirati nepotvrđene informacije da se radi o najtraženijem bjeguncu Salahu Abdeslamu, osumnjičenom za teroristički napad na Pariz u studenome prošle godine.

U Bruxellesu je u obračunu s policijom početkom tjedna u četvrti Forest ubijen Alžirac Mohamed Belkaid za kojeg se utvrdilo da je također traženi sumnjivac koji je planirao terorističke napade u Parizu u studenome prošle godine. Tužiteljstvo je u petak objavilo da je muškarac poznat pod imenom Samir Buzid, za kojim se tragalo, najvjerojatnije Mohamed Belkaid, Alžirac ubijen u utorak.

Francuska i belgijska policija tragala je za "Buzidom" od prosinca, kada su se pojavili dokazi da je prebacio gotovinu iz Bruxellesa jednoj ženi ubijenoj s drugim sumnjivcima u Parizu pet dana nakon napada.

Belgijska televizija RTBF prenijela je da je Belkaid bio suradnik bjegunca Salaha Abdeslama, čiji su otisci i DNK pronađeni u stanu u kojem je Belkaid ubijen. Neimenovani izvor rekao je da je "više nego vjerojatno" da je Abdeslam pobjegao s te lokacije gdje je u utorak policija izvela raciju.

--------------------------------------------------------------------

Otisci prstiju najtraženijeg bjegunca na svijetu, Salaha Abdeslama, pronađeni su u jednom stranu u Bruxellesu. Tu informaciju za CNN je potvrdio jedan od čelnika belgijske protuterorističke jedinice. Istražitelji vjeruju da je Abdeslam koristi taj stan kao skrovište još od napada na Pariz 13. studenog, a morao ga je napustiti tijekom policijske racije u utorak.

Belgijski RTBF piše da je policija provalila u taj stan u utorak pri čemu je u pucnjavi ubijen jedan potencijalni terorist. Međutim, dvije osobe uspjele su pobjeći i vjeruje se da je jedan od njih terorist iz Pariza....

Inače, policija vjeruje da je Abdeslam bio vozač Renult Clija koji je netom prije napada na Pariz ostavio tri bombaša ispred Stade de Francea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:41