IRAN

Reformisti osvojili sve mandate u Teheranu

 REUTERS/President.ir

Saveznici iranskog reformističkog predsjednika Hasana Rohanija odnijeli su uvjerljivu pobjedu u Teheranu, na prvim izborima od potpisivanja nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila, prenose u nedjelju agencije.

Nakon 90 posto prebrojanih glasova, prorohanijeva Lista nade osvojila je svih 30 mandata u glavnom gradu Teheranu, a vodeći konzervativni kandidat Golamali Hadad-Adel je na 31. mjestu.

Ipak se čini da su reformisti prošli nešto lošije u izbornim jedinicama izvan glavnog grada.

"Izbori su gotovi. Vrijeme je da otvorimo novo poglavlje u gospodarskom razvoju Irana, na temelju domaće sposobnosti i prilika koje se pružaju na međunarodnom planu", rekao je u subotu Rohani, prenijela je iranska novinska agencija Irna.

"Natjecanje je završilo i stiglo je vrijeme za jedinstvo i suradnju", izjavio je Rafsandžani, izvijestila je državna televizija.

Milijuni Iranaca glasovali su u petak za 290 parlamentarnih zastupnika i 88 članova Skupštine stručnjaka. To tijelo imenuje vrhovnog vođu i moglo bi izabrati nasljednika Ajatolaha Hameneija (76) koji je lošeg zdravlja.

Prvi rezultati pokazuju da su Rohani i bivši predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani, umjereni konzervativac dobili najviše glasova za skupštinu, koja se sastoji od iskusnih političara i visokih vjerskih dužnosnika.

Rezultati parlamentarnih izbora u Teheranu značajni su jer zastupnici iz glavnog grada najviše utječu na politički smjer predstavničkog tijela.

Milijuni Iranaca izašli su u petak na izbore za parlament i skupštinu koji su godinama bili u rukama tvrdolinijaša i konzervativaca.

Pristaše Rohanija, koji je potpisao nuklearni sporazum, suprotstavili su se tvrdolinijašima bliskima vrhovnom vođu Ajatolahu Aliju Hameneiju, koji je zabrinut zbog približavanja Teherana sa Zapadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:41