NETANYAHUOV GLASNIK

Razotkrivena tajna izraelska operacija: Šef Mossada ucjenjivao glavnu tužiteljicu ICC-a! Imao je i iznenađujućeg saveznika

Tajni plan trajao je godinama. Cilj je bio kompromitirati tužiteljicu ili vrbovati ju, a u hotelu na Manhattanu dogodila se i jedna bizarna epizoda ‘zasjede‘

Benjamin Netanyahu i Yossi Cohen

 Gali Tibbon/Afp

Bivši šef Mossada, izraelske vanjske obavještajne agencije, navodno je prijetio glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) tijekom niza tajnih sastanaka na kojima ju je pokušao nagovoriti da odustane od istrage ratnih zločina, otkriva Guardian.

Tajni kontakti Yossija Cohena s tadašnjom tužiteljicom ICC-a, Fatouom Bensoudaom, dogodili su se u zadnjih nekoliko godina, a prethodili su odluci da se otvori službena istraga o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijima.

Istraga pokrenuta 2021. godine kulminirala je prošloga tjedna kada je Bensoudin nasljednik, Karim Khan, objavio da traži nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ratnih zločina u Gazi.

Odluka tužiteljstva da podnese zahtjev predraspravnom vijeću ICC-a za naloge za uhićenjem Netanyahua i njegovog ministra obrane Yoava Gallanta, ali i trojice čelnika Hamasa, ishod je od kojeg je izraelski vojni i politički establišment dugo strahovao, otkriva Guardian.

Cohen je bio uključen u operaciju protiv ICC-a dok je bio na čelu Mossada. Njegove aktivnosti bile su odobrene na visokoj razini i opravdane na temelju činjenice da je sud predstavljao prijetnju kaznenim progonima protiv vojnog osoblja, tvrdi visoki izraelski dužnosnik.

image

Yossi Cohen

Gali Tibbon/Afp

Drugi izraelski izvor upućen u slučaj rekao je da je cilj Mossada bio kompromitirati tužiteljicu Bensoudu ili ju angažirati kao nekoga tko će surađivati sa zahtjevima Izraela. Treći izvor tvrdi da je Cohen djelovao kao Netanyahuov "neslužbeni glasnik".

Desetljeće duga kampanja

Yossi Cohen, koji je u to vrijeme bio jedan od Netanyahuovih najbližih saveznika, a i danas mu raste popularnost u političkom životu Izraela, osobno je prevodio angažman Mossada u gotovo desetljeće dugačkoj kampanju u Izraelu s ciljem potkopavanja suda.

Četiri su izvora potvrdila da je Bensouda izvijestila malu skupinu viših dužnosnika ICC-a o Cohenovim pokušajima da izvrši pritisak na nju.

Tri izvora bila su upoznata s Bensoudinim službenim otkrićima prema ICC-u o tom pitanju.

- Trebala bi nam pomoći i pustiti nas da se brinemo za tebe. Ne želite se upuštati u stvari koje bi mogle ugroziti vašu sigurnost ili sigurnost vaše obitelji, navodno je rekao bivšoj tužiteljici.

Jedna osoba upoznata s Cohenovim aktivnostima rekla je da je koristio ‘gnjusnu taktiku‘ prema Bensoudi u neuspjelom pokušaju da ju zastraši. Njegovo ponašanje može se usporediti s ‘uhođenjem‘.

Mossad se također jako zainteresirao za članove Bensoudine obitelji i dobio je transkripte tajnih snimaka njezina supruga, tvrde dva izvora koja su izravno upoznata sa situacijom. Izraelski dužnosnici potom su pokušali iskoristiti materijal kako bi diskreditirali tužiteljicu.

Otkrića o Cohenovom angažmanu dio su istrage koju provode Guardian, izraelsko-palestinski časopis +972 i list na hebrejskom jeziku Local Call. Razotkrili su kako nekoliko izraelskih obavještajnih agencija vodi tajni "rat" protiv ICC-a dug gotovo jedno desetljeće.

image

Fatou Bensouda

Ashraf Shazly/Afp

Na upit Guardiana za komentar o navodima, iz ureda izraelskog premijera rekli su sljedeće:

- Pitanja koja su nam proslijeđena prepuna su lažnih i neutemeljenih optužbi kojima je cilj naštetiti državi Izrael.

Cohen i Bensouda su odbili komentirati.

Lojalan i moćan premijerov suradnik

U nastojanjima Mossada da utječe na Bensoudu, Izrael je dobio iznenađujućeg saveznika - Josepha Kabilu, bivšeg predsjednika Demokratske Republike Kongo, koji je igrao sporednu ulogu u zavjeri.

Aktualni glavni tužitelj ICC-ja Karim Khan ovih je dana upozorio da neće oklijevati procesuirati ‘pokušaje ometanja, zastrašivanja ili neprimjernog utjecaja na službenike ICC-a".

Prema tvrdnjama pravnih stručnjaka i bivših dužnosnika ICC-a, pokušaji Mossada da zaprijeti ili izvrši pritisak na Bensoudu mogli bi se smatrati prekršajima protiv provedbe zakona prema članku 70. Rimskog statuta, ugovora kojim je uspostavljen sud.

Glasnogovornik ICC-a nije želio reći je li Khan pregledao zapise svoje prethodnice o kontaktima s Cohenom, ali je rekao da se Khan nikada nije susreo ili razgovarao sa šefom Mossada.

Dok je glasnogovornik odbio komentirati konkretne optužbe, poručio je da je Khanov ured bio izložen "raznim oblicima prijetnji i komunikacije koje bi se mogle smatrati pokušajima neopravdanog utjecaja na njegove aktivnosti".

Yossi Cohen uživa veliki ugled u izraelskoj obavještajnoj zajednici kao učinkovit regruter stranih agenata. Bio je lojalan i moćan premijerov suradnik u to vrijeme, budući da ga je Netanyahu 2016. imenovao direktorom Mossada nakon što je nekoliko godina radio uz njega kao njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Kao šef Vijeća za nacionalnu sigurnost između 2013. i 2016., Cohen je nadgledao tijelo koje je, prema višestrukim izvorima, počelo koordinirati napore više agencija protiv ICC-a nakon što je Bensouda otvorila preliminarnu istragu 2015. godine.

Predstavio joj se na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Vrlo je vjerojatno da se Cohenova prva interakcija s Bensoudom dogodila na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji 2017., kada se šef Mossada predstavio tužiteljici u kratkom razgovoru. Nakon ovog susreta, Cohen je potom organizirao ‘zasjedu‘ za Bensoudu u bizarnoj epizodi u hotelskom apartmanu na Manhattanu, tvrdi nekoliko izvora.

Tužiteljica Bensouda je 2018. bila u New Yorku u službenom posjetu gdje se susrela s Kabilom, tadašnjim čelnikom DR Konga. Ranije su se nekoliko puta sastali vezano za istragu ICC-a o navodnim zločinima počinjenima u njegovoj zemlji.

Međutim, čini se da je sastanak bio namještaljka. U nekom trenutku, nakon što je Bensoudino osoblje zamoljeno da napusti prostoriju, pojavio se nepozvani Cohen. Iznenađujući gost na sastanku izazvao je čuđenje i alarm kod Bensoude i skupine dužnosnika ICC-a koji su putovali s njom.

Nije jasno zašto je Kabila pomogao Cohenu, ali veze između njihov dvojice otkrio je izraelski TheMarker 2022., koji je izvijestio o nekoliko tajnih putovanja šefa Mossada u DR Kongo 2019. Putovanja je gotovo sigurno morao odobriti Netanyahu, a izazvala su konsternaciju kod visokih dužnosnika unutar obavještajne zajednice. Izraelska TV kuća Kan 11 izvijestila je da su Cohenova putovanja povezana s kontroverznim planom i opisali ih kao "jednu od najosjetljivijih izraelskih tajni".

Nakon iznenadnog sastanka s Kabilom i Bensoudom u New Yorku, Cohen je više puta telefonirao glavnoj tužiteljici i tražio sastanke s njom, prisjetila su se tri izvora. Bensouda je u jednom trenutku pitala Cohena kako je došao do njezinog broja telefona, na što je on odgovorio: "Jesi li zaboravio čime se bavim?", tvrde izvori.

Ispočetka je izgledalo kao da šef Mossada pokušava izgraditi dobar odnos s tužiteljicom, ali je s vremenom počeo koristiti brojne taktike uključujući ‘prijetnje i manipulaciju‘.

To je potaknulo Bensoudu da obavijesti manju skupinu visokih dužnosnika ICC-a o njegovu ponašanju.

Tajno snimljene fotografije muža

Još u prosincu 2019. tužiteljica je objavila da ima temelje za otvaranje kaznene istrage o navodima o ratnim zločinima u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu. Međutim, nije ju pokrenula, odlučivši najprije zatražiti odluku od predraspravnog vijeća ICC-a kako bi se potvrdilo da sud doista ima nadležnost nad Palestinom.

Između kraja 2019. i početka 2021., rekli su izvori, dogodila su se najmanje tri susreta između Cohena i Bensoude, a sve je inicirao šef špijuna. Kažu da je njegovo ponašanje sve više zabrinjavalo službenike ICC-a.

Priča se da je jednom prilikom Cohen glavnoj tužiteljici pokazao kopije fotografija njezinog supruga koje su tajno snimljene dok je par bio u posjetu Londonu. Na drugoj, prema izvorima, Cohen je sugerirao tužiteljici da bi odluka o otvaranju istrage bila štetna za njezinu karijeru.

Četiri izvora upoznata sa situacijom rekla su da su Bensouda i drugi dužnosnici ICC-a otprilike u isto vrijeme otkrili da diplomatskim kanalima kruže informacije o njezinom suprugu, koji je radio kao konzultant za međunarodne poslove.

Između 2019. i 2020. Mossad je aktivno tražio kompromitirajuće informacije o tužiteljici i zanimao se za članove njezine obitelji. Više izvora tvrdi da Izrael nije uspio uvjeriti svoje saveznike u važnost prikupljenog materijala.

U veljači 2021., predraspravno vijeće ICC-a donijelo je odluku kojom se potvrđuje nadležnost ICC-a na okupiranim palestinskim teritorijima. Idućeg mjeseca Bensouda je najavila otvaranje kaznene istrage, podsjeća Guardian.

Tri mjeseca kasnije Bensouda je okončala devetogodišnji mandat u ICC-u, ostavljajući zadatak svom nasljedniku da preuze istragu.

Tek nakon Hamasovog masakra na Izrael 7. listopada i izraelske ofenzive na Gazi koja je uslijedila, istraga ICC-a ponovno je postala hitna, što je kulminiralo prošlotjednim zahtjevom da se izdaju nalozi za uhićenje.

Bio je to zaključak kojeg su se bojali izraelski politički, vojni i obavještajni establišment.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:49