'PJEŠČANI CRV'

RAZOTKRIVENA NOVA UROTA RUSKIH OBAVJEŠTAJACA U EUROPI Jedinica koja stoji iza udara novičokom pokušala napad na Agenciju za zabranu kemijskog oružja

 
Osumnjičeni ruski špijuni, ruski predsjednik Vladimir Putin, zaplijenjena oprema i putovnica s kojom je jedan od špijuna ušao u Nizozemsku
 REUTERS

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld kaže da je nizozemska Vojna sigurnosno-obavještajna agencija u travnju ove godine omela ruski cyber napad na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW), izvršno tijelo međunarodne Konvencije o kemijskom oružju, piše The Guardian.

Vjeruje se da su napad izvodili agenti ruske obavještajne agencije GRU. Podsjećamo, tu se agenciju tereti i kao napadača na Sergeja i Juliju Skripalj u britanskom gradu Salisburyju. Bijleveld je rekla da su četiri djelatnika GRU-ove jedinice za cyber zločine imena "Pješčani crv" istjerana iz Nizozemske zbog špijuniranja OPCW-a u travnju.

Dutch Minister of Defence Ank Bijleveld, general Onno Eichelsheim, director of Netherlands Defence Intelligence and Security Service and British Ambassador to the Netherlands Peter Wilson attend a news conference in The Hague, Netherlands, October 4, 2018. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS
Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld, general Onno Eichelsheim i britanski ambasador u Nizozemskoj Peter Wilson

Nizozemci su u sprečavanju napadu pomoć pružili britanski obavještajci koji kažu da je OPCW istraživao slučaj trovanja Skripaljevih i napad na zrakoplov MH17 koji je 2004. godine srušen iznad Ukrajine. GRU-ovi operativci su uhvaćeni tijekom samog čina špijuniranja te su momentalno deportirani dok je njihova oprema zadržana.

GRU-ovi su operativci u Nizozemsku ušli 10. travnja sa službenim ruskim putovnicama da bi tri dana kasnije u automobilu sa specijalnom opremom za hakiranje parkirali nedaleko od zgrade OPCW-a u Den Haagu. U tom su ih trenutku članovi nizozemske protuterorističke postrojbe prekinuli te im je naređeno da izađu iz zemlje. Rusi su planirali otputovati u laboratorij u švicarskom gradu Spiezu, gdje OPCW provodi analizu uzoraka kemijskog oružja.

The building of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is pictured in The Hague, Netherlands, October 4, 2018. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS
OPCW

Ovaj se napad dogodio svega mjesec dana nakon trovanja Skripaljevih u Salisburyju, a uslijedio je nakon još jednog napada na OPCW.

Four Russian citizens, who allegedly attempted to hack the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons in The Hague are seen in this handout picture released on October 4, 2018. Ministerie van Defensie/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Ministerie van Defensie/Handout / REUTERS
Četiri ruska državljana koji su uhvaćeni u hakiranju OPCW-a
Equipment found in possession of four Russian citizens, who allegedly attempted to hack the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons in The Hague is seen in this handout picture released on October 4, 2018. Ministerie van Defensie/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Ministerie van Defensie/Handout / REUTERS
Zaplijenjena oprema
Equipment found in possession of four Russian citizens, who allegedly attempted to hack the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons in The Hague is seen in this handout picture released on October 4, 2018. Ministerie van Defensie/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Ministerie van Defensie/Handout / REUTERS
Zaplijenjena oprema

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su optužbe za hakiranje "velike fantazije", dok je britanski veleposlanik u Nizozemskoj Peter Wilson rekao da će britanski obavještajci nastaviti boriti protiv ruskih cyber napada. "GRU može biti uspješan samo u sjenama. Svi se slažemo da moramo rasvijetliti sve maligne aktivnosti kada ih uočimo", rekao je Wilson.

Wilson je dodao da su na laptopima koji su oduzeti četvorici GRU-ovih agenata pronađeni dokazi da su izvršili cyber napade tijekom svjetske antidopinške konferencije u Lausannei te da su putovali u Maleziju tijekom istrage rušenja zrakoplova MH17. "GRU je pokušavao počistiti nered koji je ostavila Rusija. Mi ćemo rasvijetliti njihove aktivnosti, razotkrit ćemo njihove metode te ćemo to podijeliti sa svojim saveznicima", dodao je.

Britanska premijerka Theresa May i nizozemski premijer Mark Rutte izdali su zajedničku izjavu povodom incidenta u kojoj su rekli da GRU ne poštuje svjetske vrijednosti i pravila koji štite ovaj svijet.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je kazao da nakon spriječenog ruskog hakerskog napada na OPCW više ne bi trebalo biti nikakve sumnje oko toga da Rusija stoji iza trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

Glavni tajnik NATO-a te čelnici europskih institucija složili su se u četvrtak s britanskim i nizozemskim prozivanjem Rusije, optužene za kibernetički napad u travnju usmjeren na urede Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu, zbog njezinih pokušaja podrivanja međunarodnog prava i institucija.

"Saveznici NATO-a solidarni su s odlukom nizozemske i britanske vlade da prozovu Rusiju zbog njezinih očitih pokušaja podrivanja međunarodnog prava i institucija. Rusija mora prestati s bezobzirnim načinom ponašanja, uključujući napade na svoje susjede, pokušaje miješanja u izborne procese i širenje dezinformacijskih kampanja", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog toga pokušaja podrivanja integriteta Organizacije za zabranu kemijskog oružja, poštovane međunarodne organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj. Taj agresivni čin pokazuje nepoštovanje prema svrsi OPCW-a, koji radi na iskorjenjivanju oružja diljem svijeta pod pokroviteljstvom UN-a", kažu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, Komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:25