POTPUNI KAOS

Rat u Americi - zbog plinskih štednjaka: ‘Ako manijak Biden dođe po moj, može ga uzeti preko mene mrtvog‘

Ove godine grad New York će zabraniti plin u nekim novim zgradama. Sličan plan je predložen za državu New York

Joe Biden, američki predsjednik

 Al Drago/Upi/Profimedia/Al Drago/upi/profimedia

U Americi je izbila velika debata i to o upotrebi plina za kuhanje. Richard Trumka, povjerenik Federalne agencije za sigurnost komercijalnih proizvoda kazao je za Bloomberg da ta organizacija razmišlja o zabrani plinskih ploča za kuhanje koje opisuju kao ‘skrivenu prijetnju‘. To je izazvalo bijes među konzervativcima, a ima ih mnogo koji su okrivili predsjednika Joea Bidena, piše The Economist.

- Ukoliko manijak iz Bijele kuće dođe po moj štednjak, mogu mi ga oduzeti samo preko mene mrtvog. Dođite i uzmite ga!, napisao je na Twitteru Ronny Jackson, republikanski kongresmen iz Teksasa. Televizijski chef Andrew Gruel se u znak protesta zalijepio za štednjak. Čak i neki demokrati su bili ljuti. Joe Manchin, senator iz Zapadne Virginije je ovaj poziv na zabranu nazvao ‘receptom za katastrofu‘. Zašto su plinski štednjaci postali dio američkih kulturnih ratova i hoće li zaista doći do njihove zabrane?

Oko 38 % američkih kućanstava ima plinski štednjak, iako postoje velike razlike među državama. Zagovornici kažu da su ovakvi štednjaci jeftiniji i efikasniji od njihovih električnih alternativa - pa čak kažu da hrana koja je na njima skuhana ima bolji okus. Plinska industrija ima dobru reklamu a ‘Kuhanje na plin‘, reklamni slogan iz 1930-ih je ostao upisan u američku svijest.

Trgovačka grupa Američka plinska udruga, objavljuje recepte na stranicu cookingwithgas.org, a u sponzoriranim objavama na društvenim mrežama influenceri često govore o svojim plinskim štednjacima. Ali uređaji koji emitiraju dušikov dioksid, sitne čestice i druge zagađivače također nose sa sobom rizike za okoliš i zdravlje, između ostalog i za astmu. Opasnosti se mogu izbjeći dobrom ventilacijom, ali ipak zagađenje unutarnjeg prostora nije jako regulirano. Izgaranje plina također oslobađa stakleničke plinove, među kojima su ugljični dioksid i metan.

Federalni zakon o redukciji inflacije je donio poticaje za korisnike da se prebace na električne štednjake, slične onima kojima se propagira električne automobile. Za štednjake se može dobiti popust i do 840 dolara. S obzirom d je 60 % američke struje proizvedeno izgaranjem plina i ugljena, alternativa nije uvijek zelenija.

U naporu da se reducira korištenje fosilnih goriva u nekim vijećima gradova u kojima su na vlasti demokrati, izglasano je ograničenje upotrebe plina. Tijekom 2019. godine, kad je Berkeley postao prvi američki grad koji je zabranio ovo gorivo za grijanje i kuhanje u novim zgradama, kalifornijska udruga restorana je pokušala pokrenuti tužbu. Sudac nije prihvatio ovu tužbu.

Ove godine grad New York će zabraniti plin u nekim novim zgradama. Sličan plan je predložen za državu New York i nije prošao prilikom izglasavanja prošle godine, ali Kathy Hochul, guvernerka New Yorka iz Demokratske stranke bi mogla ponovno pokušati. Od 2021. više od 20 država, među kojima i mnogo onih u kojima vladaju republikanci, a neke i proizvode plin su donijele zakone kojima se blokiraju lokalne zabrane.

Trenutna rasprava je vjerojatno bila pogurana nesporazumom. Glasnogovornik Bijele kuće je 11. siječnja rekao da Bidenova administracija nema u planu zabranu. A ni Federalna agencija za sigurnost komercijalnih proizvoda, koja je neovisna od administracije, ‘ne dolazi po nečije štednjake‘, napisao je Trumka na Twitteru. Regulacija se umjesto toga fokusira na poboljšanje standarda za nove proizvode. Još dugo neće biti državne zabrane plinskih štednjaka. To bi trebalo dati vremena najstrastvenijim braniteljima ovih štednjaka da se smire, piše The Economist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:54