APEL LIJEČNIKA

Raste zabrinutost za zdravlje Alekseja Navaljnog; Njemačka Rusiji: ‘Prestanite ga zlostavljati, dajte mu lijekove‘

Navaljni je rekao da mu zatvorski službenici uskraćuju osnovne lijekove

Aleksej Navaljni

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Njemačka se pridružila onima koji pozivaju na to da ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, dobije odgovarajući medicinski tretman zbog sve veće zabrinutosti za njegovo zdravlje.

Već je ranije oko 500 ruskih liječnika potpisalo otvoreno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem se zahtijeva od zatvorskih vlasti da prestanu ‘zlostavljati‘ Navaljnog. Njegov odvjetnik izjavio je da ga je u međuvremenu pregledao liječnik, ali da još uvijek nije dobio lijekove koji su mu bili potrebni, prenosi BBC.

Navaljni je rekao da mu zatvorski službenici uskraćuju osnovne lijekove. Sada se oglasila i glasnogovornica njemačke vlade koja je poručila da je Navaljnom ‘hitno potrebna medicinska pomoć, kao što su istaknuli brojni ruski liječnici‘.

"Pozivamo ruske vlasti da to odmah i u potpunosti dostave", rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

Njegov odvjetnik Vadim Kobzev kaže da je patio od groznice, groznice, jakog kašlja i niske temperature u samici. Berlin je također pozvao na oslobađanje Navaljnog, rekavši da je njegovo zatvaranje temeljeno na "politički motiviranoj presudi".

Proveo je dvije godine u zatvoru, često u samici. Uhićen je u siječnju 2021. po povratku iz Njemačke, gdje je u Sibiru liječen od napada nervnim otrovom novičokom. U otvorenom pismu liječnici su izrazili "veliku zabrinutost za život i zdravlje" Navaljnog i rekli da je odbijanje ruske zatvorske službe da osigura potrebne lijekove ‘izravna životna prijetnja‘.

“Zahtijevamo prestanak zlostavljanja Alekseja Navaljnog”, stoji u pismu.

Kobzev je pak izjavio da se čini kako je pismo ipak imalo utjecaja, s obzirom na to da je Navaljni dobio antibiotike te se činilo kao da se njegovo stanje u četvrtak prestalo pogoršavati. Voditelj bolnice za tuberkulozu omogućio je Navaljnom liječnički pregled, ali još uvijek nije primio lijekove koji su mu bili potrebni, dodao je odvjetnik.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD dijele zabrinutost liječnika te da vjeruju kako Navaljnog ‘treba odmah pustiti‘ i omogućiti mu ‘odgovarajuću medicinsku skrb‘.

Navaljni je također optužio zatvorske vlasti da koriste jednog od zatvorenika kao biološko oružje da ga zaraze gripom. Rekao je da je 31. prosinca već po 10. put otkako je u zatočeništvu prebačen u ćeliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:15