BROJNI SPASILAČKI TIMOVI

Raste broj žrtava poplava u BiH, slabi izgledi da su nestali živi

Spasilačke skipe iz Hrvatske i Srbije posjetio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je izrazio zahvalu za pomoć stanovnicima stradalih područja
 Elvis Barukcic/Afp

Broj poginulih u poplavama i odronima kamenja u sjevernome dijelu Hercegovine u nedjelju se popeo na 16 nakon što su Donjoj Jablanici pronađena tijela dviju žrtava, dok spasilačke ekipe nastavljaju potragu za nestalima za koje su mali izgledi da su živi, objavile su vlasti u nedjelju.

Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije u Jablanici je izvijestio da je petnaest osoba poginulo, uglavnom od stijena koje je bujica nanijela na Donju Jablanicu.

U susjednoj konjičkoj općini pronađeno je tijelo jedne utopljene osobe. Ondje se traga za još troje, a u Jablanici za petero ljudi.

Brojni spasilački timovi, uključujući pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, tragaju za nestalima uz pomoć strojeva i pasa.

Spasilačke skipe iz Hrvatske i Srbije posjetio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je izrazio zahvalu za pomoć stanovnicima stradalih područja.

Najavljen je dolazak konvoja iz Slovenije sa spasilačkim službama i strojevima koji će biti stavljeni na raspolaganje kolegama u Konjicu. U pomoć u ponedjeljak ujutro kreću i crnogorski spasioci, objavila je vlada u Podgorici.

Za sve ljude koji su ostali bez doma osiguran je privremeni smještaj u obiteljskim kućama, hotelima i domovima za starije.

Donju Jablanicu će u ponedjeljak obići i voditelj Izaslanstva Europske unije i posebni predstavnik unije za BiH Luigi Soreca, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik László Sticz te veleposlanici Hrvatske I Slovenije u BiH Ivan Sabolić i Damijan Sedar.

“Ova posjeta će naglasiti da Europska unija i njezine države članice stoje uz BiH i posvećene su pružanju potpore zemlji u suočavanju s posljedicama katastrofalnih poplava”, priopćilo je predstavništvo EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:45