MLADA UČENICA

Radila je za ‘ruskog Goebbelsa‘: Otkriveno koliko godina zapravo ima novinarka koju je odlikovao Putin

Čovjek blizak Prigožinu organizirao je brojne medijske aktivnosti u okupiranim dijelovima Ukrajine...

Tinejdžerica novinarka i Alexandar Malkevič

 Profimedia/Tavria TV

Jevgenij Prigožin, bliski Wagnerov suradnik, bori se za naklonost ljudi u okupiranim područjima iza linija bojišnice. Kroz svoje veze s Prigožinom, medijski šef Alexander Malkevič bio je uključen u projekte širenja ruskog utjecaja, pomogao je uspostaviti proruske TV postaje u ključnim područjima osvojenim od početka invazije, a također se nalazi pod sankcijama Zapada zbog širenja dezinformacija, piše BBC.

image

Alexander Malkevič

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Malkevičev posao je vođenje televizije koju financira država u Sankt Petersburgu, Prigožinovom rodnom gradu. U ljeto 2022. godine preselio se u okupirane dijelove Ukrajine s bazom u Hersonu. Glavni zadatak bio mu je postavljanje proruskih televizijskih postaja u osvojenim regijama, vodio je tako Tavria TV u Hersonu, Za TV u Melitopolju i Mariupol 24 u istočnoj regiji Donjeck.

Izvještavanje svih tih kanala strogo slijedi propagandne narative Kremlja. Nedavna emisija koju je emitirala Tavria TV podsjetila je gledatelje na razloge koje je Moskva dala da bi opravdala rat protiv Ukrajine.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je specijalna vojna operacija bila iznuđeni korak jer Moskva nije imala drugog izbora. Za Rusiju su stvoreni takvi sigurnosni rizici da druga reakcija nije bila moguća, navodi se u emisiji.

Prepreka s kojom se Malkevič suočavao bio je nedostatak radnika koji su bili voljni i osposobljeni za rad na njegovim televizijama. Da bi mogao obučavati radnike, otvorio je "medijsku školu" u Hersonu, postao poglavar katedre za novinarstvo na lokalnom sveučilištu i autor udžbenika za ambiciozne medijske djelatnike u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom naziva "Pravo rusko novinarstvo za nove regije".

Neki od učenika pridružili su se njegovim TV postajama prije nego što su postali punoljetni, pa su tako i dvije novinarke na Za TV-u i Tavria TV-u zaposlene sa samo 16 godina. Malkevičev boravak u Hersonu bio je kratkog vijeka, neposredno prije nego su ukrajinske snage ponovno zauzele grad u studenom, pobjegao je s nešto opreme i osoblja. Dok su bježali, našli su se pod vatrom, a jedan Malkevičev kolega i bivši operativac FSB-a je ubijen.

Jedna tinejdžerica novinarka ranjena je tijekom granatiranja zbog čega joj je predsjednik Putin uručio Orden za hrabrost na ceremoniji u Kremlju.

image
Tavria TV

Malkevič je prvi put postao poznat 2018. kad je pokrenuo internetsku stranicu USA Really koja je bila jedna od najistaknutijih propagandnih i dezinformacijskih medija povezanih s Prigožinom. Zbog USA Really-a Malkevič je pritvoren te su ga ispitale američke vlasti. Samo godinu dana nakon pokretanja stranice vratio se u Sankt Petersburg, gdje je osnovao propagandnu zakladu sa spin doktorom povezanim s Jevgenijem Prigožinom.

Zaklada za zaštitu nacionalnih vrijednosti poslala je Maxima Šugaleja u Libiju, navodno da istraži javno mnijenje. BBC-jevo istraživanje pokazalo je da je samo godinu dana ranije bio povezan s ruskim uplitanjem u predsjedničke izbore na Madagaskaru, pri čemu je jednom kandidatu ponudio kofer pun gotovine.

Dok je bio u Libiji, jedan od Šugalejevih angažmana uključivao je sastanak sa Saifom al-Islamom Gadafijem, sinom pokojnog svrgnutog vođe Muammara Gadafija. Ubrzo nakon toga, u svibnju 2019., uhićen je zbog sumnje da se miješao u libijske poslove u Prigožinovo ime. Šugalej je oslobođen u prosincu 2020., a u intervjuu je tvrdio da je pušten samo zato što je Prigožin poslao nekoliko tisuća boraca u Tripoli.

Dok je bio zadužen za propagandnu zakladu, Malkevič se zalagao za oslobađanje Marije Butine, ruske agentice osuđene na 18 mjeseci zatvora u SAD-u zbog pokušaja infiltracije u američke političke skupine. Kada se vratila u Rusiju, Butina je postala "stručnjak" u zakladi, a kada se Šugalej vratio iz libijskog zarobljeništva, zamijenio je Malkeviča na njenom čelu.

Malkevičeve veze s Prigožinovim organizacijama nisu nestale, njegove snimke za program RIA FAN naziva Just A Minute emitirale su se najmanje do rujna 2022., a posljednji intervjui datiraju iz veljače ove godine. Malkevičev rad u Ukrajini nije prošao nezapaženo, pa ga je premijer Mihail Mišustin u siječnju nagradio za organiziranje televizijskog emitiranja na oslobođenim teritorijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:18