ŠTEDNJA

RADIKALNE MJERE PENTAGONA Zbog smanjenja proračuna ukidaju se neke europske vojne baze

 Getty

WASHINGTON - Suočen sa smanjenjem i proračuna i vojske, američki Pentagon je u četvrtak objavio da prekida rad jedne zračne baze u Britaniji te da nju i još 14 baza u Europi predaje lokalnim vlastima čime će uštedjeti pola milijarde dolara na godinu.

Američko se ministarstvo obrane povlači iz zračne baze RAF Mildenhall sjeveroistočno od Londona. Svih 3200 vojnika s obiteljima u idućih će nekoliko godina otići odande.

Pentagon će zatvoriti i nekoliko baza u Njemačkoj, ali se očekuje da ukupni broj američkih vojnika poraste za nekoliko stotina.

Ministar obrane Chuck Hagel priznao je da će ti potezi dovesti do gubitka radnih mjesta u tim zemljama, ali da su promjene nužne "kako bi se maksimalno povećala naša vojna spremnost u Europi, radi ostvarenja najbolje moguće potpore saveznicima i partnerima u NATO-u".

Oko petsto američkih vojnika i civilnog osoblja povući će se iz Lajes Fielda na Azorima, a jedna postrojba kontrole letenja premjestit će se iz Njemačke u Italiju.

Gašenje europskih baza događa se u trenutku kad Pentagon mora u idućem desetljeću potrošnju reducirati za gotovo bilijun dolara.

U nastojanju da smanji troškove ministarstvo obrane više je puta tražilo od Kongresa da zatvori neke baze u SAD-u jer se smatra da je u toj zemlji višak kapaciteta oko 20 posto. No Kongres je to uporno odbijao, a neki zastupnici poručili su dužnosnicima ministarstva obrane da prvo gase suvišne baze u Europi. SAD ima više od 64 tisuće vojnika u Europi, uglavnom u Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Zatvaranje baza u Europi dolazi u doba porasta napetosti između Rusije i NATO-a nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim i podržava proruske pobunjenike koji se protive vlasti Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 15:29