NOVI PROBLEMI S JAPANSKOM NUKLEARKOM

Radijacija u vodi reaktora čak 10 milijuna puta veća od normalne, radnici nuklearke evakuirani!

TOKIO - U nedjelju ujutro dogodio se novi incident u nuklearnoj elektrani Fukushima, javljaju strane agencije prenoseći priopćenje Tokijske električne energije, vlasnika nuklearke. Zaposlenici koji su radili u zgradi drugog reaktora evakuirani su nakon što je izmjereno snažno povećanje radioaktivnosti.

Zračenje u vodi koja se skupljala u zgradi bilo čak 10 milijuna puta veće od uobičajenog stoga su radnici upućeni da napuste postrojenje kako ne bi bili izloženi opasnosti.

Vlasti vjeruju kako je do širenja radijacije došlo zbog curenja iz nuklearnih reaktora.

Također, razina radioaktivnog joda u moru ispred u potresu oštećene nuklearke Fukushima Daiichi u nedjelju je bila 1850 puta veća od uobičajene razine. Prema obavijesti japanske agencije za nuklearnu sigurnost to je znatno povećanje već vrlo visoke subotnje razine kada je izmjereno 1250 puta veća razina.

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je za New York Times kako je Japan još vrlo daleko od potpunog saniranja štete na nuklearki. Osim problema s hlađenjem postrojenja, Japanci ne znaju ni pravi opseg štete.

Amano smatra kako će opasnost oko elektrane trajati još nekoliko tjedana, a možda i mjeseci.

- Prioritet su gorive šipke koje moraju biti pod vodom. U slučaju njihova taljenja velika će razina radijacije biti ponovo puštena u atmosferu. Također, mora se popraviti i sustav hlađenja - zaključio je Amano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:19