REVOLUCIJA

Qantas pokreće najdužu avioliniju na svijetu: ‘Samo jedan let ste udaljeni od Australije‘

- Novi tipovi zrakoplova omogućuju nove stvari - rekao je direktor Qantasa Alan Joyce u priopćenju
 Saeed Khan

Australska aviokompanija Qantas najavila je da će do kraja 2025. pokrenuti najduži neprekinuti komercijalni let - od Sydneyja do Londona za 19 sati.

Nakon pet godina planiranja, kompanija je objavila da je naručila 12 Airbusovih zrakoplova A350-1000 za letove do udaljenih gradova u sklopu programa „Project Sunrise“.

Ti letovi startat će iz Sydneya do kraja 2025. godine, a kasnije bi se mogli proširiti i na Melbourne, piše agencija France Presse.

- Novi tipovi zrakoplova omogućuju nove stvari - rekao je direktor Qantasa Alan Joyce u priopćenju.

- A350 i Project Sunrise pretvorit će svaki grad u samo jedan let udaljen od Australije - dodao je.

Qantas je započeo ispitivanje dugih letova 2019., uključujući tada probni, 17,8 tisuća kilometara dug let između Londona i Sydneyja koji je trajao 19 sat i 19 minuta.

Iste godine isproban je i let između New Yorka i Sydneyja, dug 16,2 tisuće kilometara, u trajanju od nešto više od 19 sati.

Trenutni najduži komercijalni let ima Singapore Airlines. Iz tog grada-države do New Yorka se može stići za nešto manje od 19 sati, što je udaljenost od oko 16,7 tisuća kilometara.

Qantas već leti između Pertha i Londona, što iznosi oko 14,5 tisuća kilometara i traje 17 sati.

Maksimalan komfor

- Kao što biste očekivali, posebno se radi na dizajnu putničke kabine kako bi bila što udobnija za dugi let - rekao je Joyce.

Qantas je objavio da će u novi zrakoplov A350 stati 238 putnika, a prvi razred će nuditi odvojeni krevet, naslonjač i garderobu.

Svi putnici će na raspolaganju imati zonu osmišljenu za „kretanje, rastezanje i hidrataciju“.

Qantas je potvrdio kako od Airbusa naručuje i 40 zrakoplova A321 XLR i A220. Do kraja 2034. planira kupiti još 94 aviona tih modela.

Oni će biti „okosnica naše domaće flote za idućih 20 godina i pridonijet će da ova država ostane u pokretu“, nastavio je Joyce, pa dodao da će nove letjelice smanjiti emisije štetnih plinova za najmanje 15 posto.

- Izašli smo iz ove pandemije kao strukturno drugačija tvrtka - naglasio je šef Qantasa.

- Udio na domaćem tržištu je viši, a potražnja za izravnim međunarodnim letovima je snažnija nego što je bila prije covida - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:18