NOVA OSOVINA ZLA

Putinovo okretanje odmetnicima ukazuje na golemi ruski fijasko: ‘Ne mogu oni promijeniti tijek rata‘

Moskva je možda pronašla novi način za punjenje ratnog arsenala, ali postoje ograničenja u isporuci tog oružja

Kim Jong Un i Vladimir Putin

 Kcna Via Kns/Afp

Nakon što je u rujnu optužila Sjevernu Koreju da planira prodati Rusiji oružje, Bijela kuća sada tvrdi da Pjongjang tajno isporučuje topničko oružje Moskvi.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je kako nije jasno jesu li topničke granate već stigle u Rusiju. "Naše indikacije govore da Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) tajno opskrbljuje Rusiju i mi ćemo pratiti jesu li pošiljke primljene", rekao je Kirby na konferenciji za novinare. "Pokušavaju prikriti način opskrbe usmjeravajući ih kroz zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike."

Veći broj ruta

Pošiljke navodno uključuju "tisuće" granata, a Kirby tvrdi kako je taj broj "značajan", ali i nedovoljan da promijeni tijek rata "na bilo koji primjetan način". Ove tvrdnje dolaze uz već izrečene optužbe da Iran opskrbljuje Rusiju dronovima-kamikazama. Okretanje Moskve prema dvjema izopćenim zemljama, koje su godinama pod sankcijama zbog razvoja nuklearnog oružja, ukazuje na slabost ruske vojne industrije i nedostatak preciznog oružja. "Jedini razlog zašto bi Kremlj kupovao topničke granate ili rakete od Sjeverne Koreje ili bilo koga drugoga jest taj što Putin nije htio ili nije mogao mobilizirati rusko gospodarstvo za rat čak ni na najosnovnijoj razini", rekao je za The New York Times Frederick W. Kagan, vojni stručnjak na Američkom institutu za istraživanje javnih politika.

Moskva je možda pronašla novi način za punjenje ratnog arsenala, ali postoje ograničenja u isporuci tog oružja. Topništvo je vrlo teško, što znači da bi transfer brodovima mogao trajati tjednima. "Mnogo je vjerojatnije da bi Sjeverna Koreja poslala dio granata kroz Kinu gdje bi vlakovi mogli prevoziti teret kroz središnju Aziju do Irana. SAD-u i njegovim saveznicima bilo bi gotovo nemoguće presresti oružje prije nego što stigne do cilja", rekao je za The Washington Post Bruce W. Bennett, stručnjak za sjeveroistočnu Aziju i Bliski istok. Također je moguće da Sjeverna Koreja koristi više ruta kako bi zavarala Zapad. Moguće je da koriste morske rute u Sjevernoj Africi za prijevoz topništva, a istodobno uz pomoć vlakova opskrbljuju Ruse streljivom.

Sponzor Siriji

Postoji nekoliko zemalja koje potencijalno sudjeluju u transferu oružja Rusiji.

Moguće je da Sjeverna Koreja prevozi oružje kroz Siriju gdje je Rusija bila vojni sponzor predsjedniku Bašaru al-Asadu u 11-godišnjem građanskom ratu. Rusija također ima kontrolu, prema bilateralnom sporazumu, nad pomorskom bazom u sirijskoj luci Tartus, kao i nad zračnom bazom Hmejmim. Moskva je proširila oba objekta u posljednjih nekoliko godina. Asad također održava odnose sa Sjevernom Korejom, koja je optužena da je sirijskoj vojsci slala balističke projektile i komponente kemijskog oružja prkoseći sankcijama UN-a. Prije tri godine ove su dvije zemlje potpisale sporazum o gospodarskoj suradnji. U Sjevernoj Africi ruski plaćenici Wagner grupe navodno su prisutni u bazama i lukama koje kontrolira Libijska nacionalna vojska. Wagner grupa je navodno prisutna u desetak afričkih zemalja.

Sjeverna Koreja također ima mrežu vojnih paravan-kompanija u Africi. "Sjevernokorejci su tamo uspostavili rute kojima mogu manevrirati", rekao je Ken Gause, stručnjak za Sjevernu Koreju iz think tanka CNA. "Sjedinjene Američke Države nadziru prostor iznad Sjeverne Koreje, čineći izravne rute preko Sibira manje atraktivnima."

Ekonomski saveznik

Bidenova administracija je još početkom rujna rekla da Rusija želi kupiti topničke granate i rakete od Sjeverne Koreje. Pjongjang je na to odgovorio - šutnjom. Sjevernoj Koreji trebalo je gotovo tri tjedna da reagira na optužbe i zaniječe da je ikada vojno pomagala Rusiji ili to planira učiniti u budućnosti. U prilično vulgarnom odgovoru Pjongjang je poručio Washingtonu da "začepi gubicu" jer takvim izjavama "blati našu Republiku". Indikativno je da je odgovor stigao nakon summita šefova država Šangajske organizacije za suradnju (SCO) na kojem su azijski čelnici Putinu jasno poručili da "danas nije vrijeme za ratovanje".

Pjongjang je čekao kako će se prema ratu postaviti azijske zemlje, posebno Kina, prije nego što odgovori na optužbe. Približavanje Sjeverne Koreje Kini i Rusiji intenziviralo se početkom veljače ove godine nakon što su Peking i Moskva objavili zajedničku izjavu u kojoj su se zakleli na "prijateljstvo bez ograničenja". To je bio početak promjene vanjske politike Sjeverne Koreje i odmak od 30-godišnje politike nesvrstanosti.

"U ovoj izjavi Kim Jong-un je vjerojatno vidio sve više fragmentirani svijet u kojem američka moć i vodstvo slabe na svjetskoj sceni. Čini se da je to ohrabrilo Sjevernu Koreju da temeljito rekalibrira svoju politiku nesvrstanosti s Kinom ili Rusijom", ističe stručnjakinja za Sjevernu Koreju Rachel Minyoung Lee. Kad na summitu SCO-a Peking nije pružio potporu Putinu zbog rata u Ukrajini, Sjeverna Koreja odlučila je stati uz svoga najvažnijeg ekonomskog saveznika i javno poreći da vojno pomaže Rusiji. No, privatno, moguće je da Sjeverna Koreja želi iskoristiti ovaj trenutak kako bi od Rusije dobila pomoć koja joj je dosad bila uskraćivana. Sjeverna Koreja, naime, i dalje nastoji razviti vlastiti arsenal taktičkog nuklearnog oružja - oružja kojeg Rusija ima više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

"Kada vodite zemlju koja je toliko odmetnička država, kao što to čini Kim Jong-un u Sjevernoj Koreji, morate iskoristiti svaku priliku koja vam se pojavi", zaključuje Bennett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:06