KRAĐA AVIONA

Putinova pljačka od 10 milijardi dolara: ‘Kad kriza završi, Rusija će platiti ogromnu cijenu!‘

Novi zakon će omogućiti da se strani zrakoplovi registriraju u Rusiji ‘kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje civilne avijacije‘

Aeroflotovi zrakoplovi

 Kirill Kudryavtsev

Rusija je jučer donijela zakon kojim se praktički onemogućava svjetskim tvrtkama za leasing zrakoplova da svoje avione vrate iz Rusije, piše BBC. Novi zakon će omogućiti da se strani zrakoplovi registriraju u Rusiji "kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje civilne avijacije".

Kako kaže enciklopedija.hr, leasing je oblik financiranja nabave pokretnih i nepokretnih dobara koja se na temelju posebnog ugovora daju na uporabu korisniku leasinga, uz određenu naknadu i na određeno vrijeme. U ovom slučaju, ruske aviokompanije u leasing su uzele avione od stranih i domaćih (ruskih) kompanija.

Od oko 980 civilnih zrakoplova, za koliko ih se smatra da ih ima u Rusiji, njih je 777 je u dugoročnom leasingu. Od tih 777, njih 515 su u leasingu od stranih kompanija. BBC piše da tih 515 aviona vrijedi oko 10 milijardi dolara.

Problem za ruske aviokompanije leži u tome da su Irska i Bermudski otoci, na kojima je registrirana velika većina stranih aviona u leasingu, već objavili da povlače certifikate kojima se dodjeljuje odobrenje tim zrakoplovima da lete.

Novi zakon, koji je Putin potpisao, "zaobilazi" taj problem za ruske aviokompanije tako da oni te zrakoplove mogu registrirati u Rusiji - naravno, samo za letove unutar ogromnih ruskih prostranstava.

S druge strane, i zapadne leasing tvrtke, poput najvećeg globalnog iznajmljivača zrakoplova AerCap iz Irske, raskinule su svoje ugovore s ruskim avioprijevoznicima čim su uvedene zapadne sankcije, no problem za njih je u tome da je velika većina tih zrakoplova i dalje je u Rusiji. Budući da je većina zapadnih zemalja ruskim aviokompanija zabranila letove unutar svojih zračnih prostora, većina tih aviona ni ne napušta granice Rusije.

Theo Leggett, novinar BBC-a koji pokriva poslovni sektor, objašnjava kako je malo vjerojatno da će leasing kompanije uspjeti u naumu da vrate svoje zrakoplove iz Rusije. Ako ih Rusija doista zadrži, oni će i dalje moći letjeti, makar samo u Rusiji i u nekoliko postsovjetskih država.

No, kako objašnjava Leggett, jedna je stvar ukrasti avione, druga je održavati ih u stanju koje se sigurnim za redovne letove tijekom dužeg perioda. Naime, dva najveća proizvođača civilnih zrakoplova na svijetu - Boeing i Airbus - ne mogu ruskim kompanijama dostavljati rezervne dijelove, što znači da će se popravci vršiti ili kanibaliziranjem dijelova s drugih aviona, ili će ih proizvoditi neke druge tvrtke (za koju je upitno imaju li adekvatan know how za takve zahvate)

Takav potez ima ozbiljne posljedice za sigurnost samih zrakoplova, objašnjava Leggett i navodi da će te avione biti praktički nemoguće osigurati izvan Rusije. Tu problem predstavlja i održavanje samih aviona koje se u pravilu vrši u drugim zemljama.

- Kada cijela kriza završi, Rusija će platiti ogromnu cijenu. Ako se avioni propisno ne održavaju, njihova će vrijednost potonuti. Čaki i ako ih njihovi vlasnici (leasing kompanije) dobiju natrag, zahtijevat će kompenzaciju od ruskih tvrtki ili same Rusije. Ako će se Moskva ikada poželjeti vratiti u normalne međunarodne odnose s drugim zemljama, uvjeti za povratak mogli bi biti izrazito strogi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:45