STRUČNJACI SUGLASNI

Putinova mobilizacija osuđena na propast: ‘Raspast će se čim prvi ukrajinski tenk opali‘

Stručnjak tvrtke Sibylline Alex Lord kaže da će Rusima trebati najmanje tri mjeseca da okupe, obuče i rasporede svoje rezerviste

Ne gubi Rusija u Ukrajini samo tenkove i oklopna vozila. Mnogim ruskim vojnicima nije rečeno zbog čega točno riskiraju svoje živote

 Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin može mobilizirati koliko god vojnika želi, međutim oni ratišta u Ukrajini neće još skoro vidjeti jer im ruska vojska ne može dati znanje i oružje koje im je potrebno, piše u CNN-ov stručnjak za vojna pitanja Brad Lendon u svojoj analizi nedavne Putinove odluke o mobilizaciji 300 tisuća rezervista.

Ako ti vojnici na koncu i stignu na frontu, Lendon tvrdi da će vrlo brzo postati žrtve Putinova rata koji razotkrio sve slabosti ruske vojske.

"Ruska vojska trenutno na bojišnicu ne može brzo i učinkovito poslati 300 tisuća rezervista", rekao je Alex Lord, stručnjak za europska i euroazijska pitanja iz londonske tvrtke za strateške analize Sibylline. "Rusija je tijekom rata u Ukrajini pretrpjela velike gubitke i već se sada muči s opremanjem svojih vojnika."

Ukrajinci su Rusima tijekom nedavne ofenzive, u kojoj su pod svoje ponovno stavili više tisuća kvadratnih metara svog teritorija, nanijeli dodatnu štetu.

Institut za proučavanje rata ovog je tjedna ustvrdio da su stručnjaci sa Zapada i ukrajinski obavještajci otkrili da su neke ruske jedinice tijekom te ofenzive ostale bez 50 do 90 posto svog ljudstva te znatnih količina oklopnih vozila.

Koristeći isključivo fotografije i video snimke na kojima se točno vide gubici koje Rusija pretrpjela tijekom rata u Ukrajini, internetska stranica za obavještajne podatke Oryx kaže da je ruska vojska u sedam mjeseci ratovanja izgubila više od 6300 vozila, uključujući i 1168 tenkova.

image

Reforme koje je Rusija provela 2008. godine, a koje su trebale modernizirati i profesionalizirati rusku vojsku, uklonile su mnoge strukture koje su negdašnjem Sovjetskom Savezu omogućavale da rezerviste i novake brzo obuči i pošalje na ratišta

Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP

"(Rusi) nemaju dovoljno moderne opreme za toliko novih vojnika", rekao je Jakub Jankovsky, vojni analitičar koji objavljuje na Oryxu.

J. T. Crump, glavni izvršni direktor Sibyllinea koji ima 20 godina staža u britanskoj vojsci, rekao je da Rusija sve više muči s nedostatkom municije određenog kalibra te da pokušava pribaviti važne komponente kako bi mogla popraviti oružje koje se oštetilo na ratištima u Ukrajini.

Ne gubi Rusija u Ukrajini samo tenkove i oklopna vozila. Mnogim ruskim vojnicima nije rečeno zbog čega točno riskiraju svoje živote. Unatoč tome što je Putin u srijedu naredio mobilizaciju, ruski predsjednik rat u Ukrajini još uvijek zove "specijalnom vojnom operacijom". Za razliku od ruskih vojnika, ukrajinske snage točno znaju za što se bore - za svoju domovinu, koju brane od agresora. Mnogi ruski vojnici uopće ne znaju zašto su u Ukrajini.

Ministar vanjski poslova Litve Gabrielius Landsbergis u srijedu je konstatirao nešto slično te Putinovu odluku o mobilizaciji okarakterizirao kao "potez očajnika".

"Mislim da ljudi definitivno ne žele ići u rat koji ne razumiju. Ruske vlasti ljude koji o ratu u Ukrajini nazovu ratom šalju u zatvor, a sada bi htjele da nespremni rezervisti na bojište idu bez oružja, oklopa i kaciga", rekao je Landsbergis.

Čak i da rezervisti imaju sve što im treba - opremu, oružje i motivaciju - stručnjaci kažu da je 300 tisuća vojnika praktički nemoguće u kratkom roku pripremiti za borbu.

"Rusija nema potrebnu infrastrukturu za takav pothvat", rekao je stručnjak za rusku logistiku Trent Telenko, bivši revizor u američkoj državnoj agenciji koja je zadužena za vojnu nabavu.

image

Stručnjak za rusku logistiku Trent Telenko rekao je da će friško mobilizirani rezervisti najvjerojatnije postati najnovije žrtve Putinova rata

Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Reforme koje je Rusija provela 2008. godine, a koje su trebale modernizirati i profesionalizirati rusku vojsku, uklonile su mnoge strukture koje su negdašnjem Sovjetskom Savezu omogućavale da rezerviste i novake brzo obuči i pošalje na ratišta.

Stručnjak Sibyllinea Alex Lord kaže da će Rusima trebati najmanje tri mjeseca da okupe, obuče i rasporede svoje rezerviste. "Tada će već biti zima. Ti će rezervisti doprinos moći dati tek u proljeće 2023. godine, a čak ni tada neće imati potrebna znanja i opremu", rekao je Lord.

Mark Hertling, bivši general u američkoj vojsci i CNN-ov analitičar, rekao je da je iz prve ruke vidio koliko je ruska obuka neadekvatna. "Bila je grozna... učili su tek osnove prve pomoći. Jako su malo puta izveli simulacije štednje resursa. A najvažnije, vodstvo im je grozno", ustvrdio je Hertling na društvenoj mreži Twitter. "Slanje novaka među trupe koje su izmrcvarene, niskog morala te koje ne žele biti tamo miriše na katastrofu. Zapanjujuće."

Stručnjak za rusku logistiku Trent Telenko rekao je da će friško mobilizirani rezervisti najvjerojatnije postati najnovije žrtve Putinova rata. "Rusija može mobilizirati tijela, međutim ne može ih brzo obučiti, opremiti i, najvažnije, voditi. Neiskusne grupe mladića s nekakvim kalašnjikovima i bez radija raspast će se čim se susretnu s ukrajinskom artiljerijom ili tenkovskim jurišem", rekao je Telenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:01