UDAR NA PROŠLOST

PUTINOV OBRAČUN S LENJINOM 'Ostavio nam je tempiranu bombu!'

 Reuters / Getty Images

U trenutku kada su Amerikanci i BBC otvoreno optužili Vladimira Putina za korupciju, ruski je predsjednik odlučio srediti neke prastare račune. Konkretno, kritizirao je Vladimira Iljiča Lenjina, oca ruskog komunizma i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, piše Guardian .

Ovo je u najmanju ruku neobičan potez, budući da je u prošlosti Putin itekako vagao riječi kada je u pitanju bio Sovjetski Savez. Naime, u Rusiji ima još mnogo ljudi koji prošla vremena, a s njima i Lenjina, smatraju velikim dijelom vlastite povijesti te ih ruski predsjednik zbog toga nije htio otuđiti od sebe.

Možda kako bi skrenuo pažnju s optužbi za korupciju, u ponedjeljak je izjavio kako je Lenjin ostavio "tempiranu" bombu ispod države. Usprkos teškim riječima njegovo balzamirano tijelo neće micati iz mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi "kako ne bi podijelili društvo".

Konkretno, Putin je u svojoj izjavi napao Lenjina i njegovu vlast zbog brutalnog smaknuća ruske carske obitelji, ubojstva tisuća svećenika te postavljanje tempirane bombe pod Rusiju time što je administrativne granice u Sovjetskom Savezu iscrtao po etničkim linijama. Kao primjer te podjele naveo je i regiju Donbas u Ukrajini u kojoj je u etničkim sukobima između Ukrajinaca i proruskih separatista poginulo oko 9000 ljudi. Putin tvrdi da je to bio sulud potez kojim se Ukrajini priključio dio teritorija kako bi imali više proletera.

Ruski predsjednik je također kazao kako je ideja federalne države (SSSR-a) bila loša i da je doprinijela raspadu Sovjetskog Saveza 1991. Po njemu je Staljinova ideja centralizirane, unitarne države bila bolja. Za kraj je boljševike optužio i za poraz u Prvom svjetskom ratu, tvrdeći da su jedini u povijesti koji su izgubili teritorij od već poražene države (Njemačke).

U malo blažem tonu, ruski je predsjednik na kraju ipak rekao kako je iskreno vjerovao u komunizam, ali da ideje tog sustava, "sličnog Bibliji" i realnost nisu bile iste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 16:53