OLIGARH IZA REŠETAKA

Putinov najdraži uznik: Nikada nisam želio biti politički mučenik

Ruski oligarh Mihail Hodorkovski tvrdi da je njegovim uhićenjem Putin htio oslabiti oporbu i prekinuti izvor njezina financiranja

MOSKVA - Ruski oligarh i nekadašnji direktor naftnog giganta Jukos, Mihail Hodorkovski (46), koji služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza i malverzacija, izjavio je u razgovoru za njemački Der Spiegel da nikada nije želio postati “političkim mučenikom i neprijateljem Kremlja”.

Pismeni razgovor

U iscrpnom i rijetkom razgovoru za medije koji je obavljen pismeno (kada je u listopadu 2008. dao intervju ruskom izdanju Esquirea, bio je kažnjen samicom), taj nekadašnji 26. najbogatiji čovjek svijeta, čiji su problemi počeli kada je počeo kritizirati tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina, progovorio je o tome kako je pretvoren u disidenta, o svojih sedam godina provedenih u zatvoru i Putinovoj politici.

“Uvijek sam branio svoja uvjerenja i istinu u koju sam vjerovao. Kada mi je postalo jasno da nas komunisti varaju, počeo sam se boriti protiv njihova režima.

Lojalni komunist

I od tada se zalažem za slobodu govora, a prema Kremlju sam zauzeo kritičko stajalište kada su 2000. zabranili zadnju neovisnu televizijsku postaju NTV”, odgovorio je Hodorkovski na pitanje kako je od nekadašnjeg lojalnog pripadnika komunističkog establišmenta i suradnika KGB-a postao njegov neprijatelj. Upitan kako komentira to da je mnogima teško “progutati” način na koji se obogatio tijekom devedesetih, jer mnogi tvrde da to može zahvaliti svojim tadašnjim političkim vezama, Hodorkovski je odgovorio da se za objašnjenje njegova uspjeha treba vratiti u 1987.

“U to vrijeme samo nekoliko nas bilo je spremno riskirati budućnost koju nam je jamčila država za nesigurnu karijeru poduzetnika. Isto tako, 1996. samo je par nas investiralo svoj teško stečeni novac u gotovo propalu tvrtku kakav je tada bio Jukos. I to šest mjeseci prije izbora na kojima su svi predviđali pobjedu komunista. Riskirao sam i dobio”, rekao je ruski oligarh.

Trnovit put

Kako Spiegel piše, Hodorkovski je tijekom zadnjih dvadesetak godina prošao put od “nekoga tko je profitirao na krizi raspada SSSR-a do mučenika u ime demokracije i ljudskih prava”. Njega, međutim, takva percepcija javnosti ne zanima previše.

“Niti sam u prošlost bio biznismen-lopov, niti sam sada mučenik. Ne volim stereotipe. Moj javni angažman bio je protumačen kao napad na strukture moći u Rusiji. Ja nisam htio postati neprijatelj Kremlja niti superheroj. Ali, ništa ne bih promijenio u svom životu, zaključio je oligarh.

‘Židov u Rusiji ne može postati predsjednikom'

Na pitanje što je, po njegovu mišljenju, režim Vladimira Putina htio ostvariti njegovim uhićenjem, Hodorkovski je odgovorio da je “najvažniji cilj bio prekinuti financiranje oprobe uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora”.

“Željeli su prekinuti dotok mog novca prema oporbi. Također, željeli su uništiti našu tvrtku i malo napuniti svoje džepove. Bojali su se mog političkog utjecaja. To je sigurno. Ali, ja nikada nisam imao predsjedničkih ambicija, kao što su neki tvrdili. U Rusiji netko tko je Židov ne može postati predsjednikom, to je činjenica. Ja nisam budala”, odgovorio je Hodorkovski i dodao da nije želio pobjeći iz Rusije dok je još mogao, kao neki drugi oligarsi koji su imali sličnu sudbinu, jer bi za njega to bila “izdaja”, a “čast mu je bila važnija od svega”. Tako se osjeća i danas i ne kaje se zbog odluke da ostane u Rusiji.

‘Ruski zatvori služe samo jednom - da unište čovjeka’

Protiv Mihaila Hodorkovskog trenutačno se vodi novi proces - onaj u kojemu je optužen da je pronevjerio 350 milijuna tona nafte vrijedne 25 milijardi dolara. Ako mu tužitelji dokažu krivicu, prijeti mu novih 15 godina zatvora. “U Rusiji zatvorski sustav ne pokušava rehabiltirati osuđenika. Tu je samo riječ o kažnjavanju za počinjen zločin. I to brutalnom i ponižavajućem kažnjavanju čiji je cilj uništiti zatvorenika”, rekao je Hodorkovski koji je više od godine proveo i u radnom zatvoru u Sibiru, gdje je preživio napad zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju.

Oligarh je trenutačno u Moskvi i angažiran je na osmišljavanju obrane u novome procesu protiv njega. Skoro svkai dan provodi na sudu, a jednom tjedno ima sastanak sa svojim odvjetnicima, kako bi raspravio nove strategije obrane. Svoju obitelj vidi jedanput tjedno, i tada pod paskom čuvara ima pravo na sat vremena razgovara s svojim najbližima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:08