KAOS U MOSKVI

‘Putinov kuhar‘ ruši Šojgua, na svoju stranu dobio je neočekivanog saveznika, a kremaljski car se misli...

Povlačenje ruskih snaga iz Limana ‘na nož‘ su dočekali istaknuti zagovornici rata u Ukrajini. Što stoji u pozadini tih kritika?

Jevgenij Prigožin, Aleksej Djumin, Ramzan Kadirov, Vladimir Putin i Sergej Šojgu

 Profimedia/

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak potpisao sporazume o pripojenju četiriju ukrajinskih pokrajina koje su djelomično okupirale njegove snage - Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja. Uslijedio je potom konfuzan Putinov govor čiji je glavni smisao bio da Rusija nikad neće izdati svoj narod u novopripojenim oblastima.

Samo dan nakon ceremonije u Kremlju, ruske snage su se povukle iz Limana i prepustile taj grad iz Donjecke oblasti ukrajinskoj vojsci. Povlačenje ruskih snaga ‘na nož‘ su dočekali istaknuti zagovornici rata u Ukrajini. Čečenski vođa Ramzan Kadirov za poraz u Limanu je izravno optužio general-pukovnika Aleksandra Lapina. Prema Kadirovljevim tvrdnjama, Lapin je zapovijedao ruskim obrambenim snagama u tom području, ali nije uspio opskrbiti svoje trupe "relevantnim informacijama i isporukom oružja".

Podsjetio je čečenski vođa kako je general-pukovnik Lapin ovog srpnja dobio titulu "Heroja Rusije" i zlatnu zvijezdu za zasluge u zauzimanju Lisičanska, dok u stvarnosti, tvrdi Kadirov, Lapin nije bi ni blizu akcije. Otvoreno je Lapina nazvao mediokritetom koji iskorištava činjenicu da mu je Glavno zapovjedništvo ruske vojske sklono, a oplakujući "vojni nepotizam" Kadirov je pozvao na odlučne mjere koje bi, po njegovom mišljenju, uključivale i taktički nuklearni napad na Ukrajinu.

Kadirovljeve kritike naišle su na podršku još jednog bliskog Putinovog saveznika - Jevgenija Prigožina.

- Izražajne poruke kakve Kadirov daje nisu moj stil. Ali mogu reći ovo: "Prekrasno, Ramzane, nastavi tako". Ove bitange treba poslati bose na front s mitraljezima, napisao je Prigožin na internetskoj stranici svoje catering tvrtke Concord.

Ovo nije bio prvi slučaj da je Ramzan Kadirov kritizirao rusko Ministarstvo obrane, a da Prigožin je odmah izrazio svoje slaganje. Primjerice, 24. rujna čečenski je vođa pozvao da se 50 posto ruskih policijskih snaga pošalje na frontu. Prigožin je odmah rekao da je Kadirov u pravu.

image

Jevgenij Prigožin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Stari problemi sa Šojguom

Ruskom neovisnom portalu Meduzi dva su neimenovana izvora bliska Kremlju izjavila da ujedinjeni nastupi spomenutog tandema nisu slučajnost. Vjeruju da i Kadirov i Prigožin pripadaju radikalnom krilu takozvane "ratne struje" - onim članovima ruske vlade koji zagovaraju invaziju i eskalaciju rata u Ukrajini.

- Prigožin ima neke stare probleme sa Šojguom. Smatra da se vojska služi zastarjelim metodama, a da je njegov Wagner superučinkovita vrhunska jedinica. Šojgu i generali istovremeno misle da wagnerovci samo brljaju stvari, rekao je jedan izvor za Meduzu.

Drugi izvor prisjetio se da su se, čak i prije invazije, Prigožin i Šojgu posvađali na jednom od sastanaka Ministarstva obrane. Također, posljednjih godina Prigožin je izgubio velik dio svojih ugovora s Ministarstvom što isto tako može biti motiv za netrpeljivost prema čelnim ljudima tog resora.

Što se tiče Ramzana Kadirova, on je u više navrata istaknuo da se čečenske jedinice bore mnogo bolje od ostatka ruske vojske te da su spremne "sutra zauzeti Kijev, ako Putin tako naredi".

Meduzini izvori također napominju da Kremlj nije pokušao ukoriti ni Kadirova ni Prigožina zbog njihovih kritika na račun Ministarstva obrane.

- Predsjednik smatra rad čečenskih bataljuna i Prigožina vrlo učinkovitim, naglasio je izvor blizak uredu predsjednika.

Dva izvora, od kojih je jedan blizak Kremlju, a drugi saveznoj vladi, objašnjavaju da je, u svjetlu nedavnih vojnih neuspjeha, Putin "zainteresiran za alternativne metode ratovanja" - i za ljude koji ih mogu ponuditi. Putinu su iz tog razloga zanimljivi Prigožin i Kadirov. Kako kaže jedan od Meduzinih izvora, predsjednik "voli te ljude s fronta, ‘prave ljude‘. Prigožin i Kadirov odgovaraju tom opisu".

image

Aleksej Djumin i Ramzan Kadirov

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Dvojica kandidata za visoke pozicije

Ovi insajderi su također rekli da Kadirovljeve i Prigožinove kritike na račun ruske vojske šutke podržava "skupina ambicioznih mladih zaposlenika Federalne službe osiguranja (FSO)", te Putinovi bivši sigurnosni časnici guverner Tule Aleksej Djumin i bivši načelnik Jaroslavske oblasti Dmitrij Mironov, koji je sada pomoćnik predsjednika. Prema izvorima bliskim Uredu predsjednika, Mironov i Djumin često razgovaraju i osobno se sastaju. Izvori u Jaroslavskoj i Tulskoj oblasti potvrđuju ovu informaciju, piše Meduza.

Izvor u regionalnoj administraciji Tule ističe da je Jevgenij Prigožin čak i prije rata surađivao s lokalnom vladom - primjerice, dovodeći konzultante koji su vodili izbore. Ruski neovisni mediji ranije su pisali o Djuminoj povezanosti s Prigožinom.

Prema dva izvora bliska Uredu predsjednika, Ramzan Kadirov upoznao je Djumina i Prigožina dok su još bili Putinovi tjelohranitelji. Navodno, Kadirov je bio prijatelj s obojicom, a Djumina je čak nazvao svojim "starijim bratom".

Meduzini sugovornici sugeriraju da bi i Djumin i Mironov mogli biti zainteresirani za potkopavanje Ministarstva obrane. Naime, rečeno im je da bi posustajanje ruske vojske na fronti moglo pomoći njihovom napredovanju u karijeri.

Obojica su u prošlosti radili u Federalnoj službi osiguranja (FSO), ali su imali i značajne funkcije u policiji. Mironov je nekoć bio zamjenik ministra unutarnjih poslova. S druge strane, Djumin je ranije bio druga najvažnija osoba u Ministarstvu obrane, odmah iza Šojgua. Njih se dvojica navodno nisu slagali. Šojgu nije vjerovao da ga Djumin može zamijeniti, a spekulira se i da je upravo on Djumina poslao u Tulu.

image

Dmitrij Mironov

Mikhail Tereshchenko/Tass/Profimedia/Mikhail Tereshchenko/Tass/Profimedia

Male šanse za radikalne promjene

Ranije se smatralo da su Aleksej Djumin i Dmitrij Mironov stvoreni da popune "velike cipele" kao regionalni guverneri, da bi se kasnije vratili u Moskvu u ulozi ministra. Godine 2017. Djumin se čak smatrao mogućim nasljednikom Putina. Ali niti jednom od njih još nije ponuđeno mjesto ministra, pa čak ni značajnije unapređenje.

Danas Djumin vjeruje da je on osoba koja bi mogla zamijeniti Šojgua na tronu ruskom ministarstva obrane, a prema Meduzinim izvorima Kadirov i Prigožin bi takve kadrovske promjene podržali.

image

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Vjerojatnost ovih promjena nije velika, iako se o njima raspravlja u Kremlju, kažu upućeni izvori. Također misle da je Putin i dalje "konzervativan u donošenju kadrovskih odluka", čak i u svjetlu svojih vojnih neuspjeha.

Meduza je kontaktirala sve važnije aktere ove priče kako bi potvrdili tvrdnje izvora, no javio im se tek Prigožin koji je izjavio da on zbilja misli da su ljudi odgovorni za povlačenje iz Limana - propalice.

Prigožin je također rekao da je, kada je ohrabrio Kadirova riječima "prekrasno, Ramzane", samo mislio poželjeti mu "dobro zdravlje i daljnji napredak".

image

Aleksej Djumin

Andrey Varenkov/Sputnik/Profimedia/Andrey Varenkov/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:22