RAČUNALNI HLADNI RAT

PUTINOV CYBER UDAR NA OBAMU Bijela kuća otkrila jedanod najsofisticiranijih hakerskihnapada: 'Tragovi vode do Kremlja'

 getty images

Ruski hakeri posljednjih mjeseci nekoliko puta su provalili u računala State Departmenta i ukrali važne podatke iz Bijele kuće, rekli su važni dužnosnici iz Obamine administracije, prenosi CNN. Dok u Bijeloj kući tvrde da su hakeri došli do nevažnih podataka koji nisu tajni, ovakvi cyber upadi ipak su izazvali laganu paniku među dužnosnicma Bijele kuće. Hakeri su, naime, između ostalog došli do detaljnog rasporeda aktivnosti Baracka Obame. Iako takve stvari nisu tajne, ipak su jako osjetljive i izrazito važne za strane špijunske agencije.

Još u studenom prošle godine Amerikanci su zamijetili neke čudne pojave u računalnoj mreži Bijele kuće. Taj sistem odmah je zatvoren kako bi se poboljšala sigurnost.

U istragu su odmah uključeni predsjednička Tajna služba, FBI i CIA koji trebaju u što skorijem roku razotkriti najsofisticiraniji hakerski napad ikada izveden na vlast SAD-a. Kao i mnogo puta do tada, hakeri su sakrili svoje tragove tako da su upade preusmjerili na računala diljem svijeta, ali su istražitelji ipak otkrili neke kodove za koje vjeruju da će ih odvesti do hakera na platnom spisku Kremlja.

U ovom trenutku ni američki State Department ni rusko veleposlanstvo u Washingtonu nisu htjeli komentirati novu dramu na relaciji SAD-Rusija.

Istražitelji vjeruju da su na putu do Bijele kuće hakeri prvo morali 'provaliti' u State Department. Štoviše, jedan istražitelj čak vjeruje da su Rusi u njihovom sistemu već mjesecima.

A kako su došli do podataka iz Bijele kuće? Kao u većini ovakvih napada, sve je počelo e-mailom. Rusi su sa servera iz State Departmenta poslali mailove u Bijelu kuću i dokopali se važnih informacija pomoću kojih su nastavili 'kopati' po Obaminim privatnim stvarima.

Direktor američke obavještajne zajednice James Clapper još je u siječnju upozoravao da bi se tako nešto moglo dogoditi.

- Kinezi su nebrojeno puta dobili pristup našim sustavima. Kako? Vrlo jednostavo. Sakrili su svoj identitet, pitali za pristup, a netko im je sve odobrio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38