STRMOGLAVI PAD

Putinov brod se naginje, ruski bankari otkrili stvarno stanje: ‘Sankcije stišću, nemamo radnika, tonemo‘

Ruska ‘pregrijana‘ ekonomija naglo će usporiti sljedeće godine, stoji u izvješću ruske središnje banke

Ilustrativna fotografija

 Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia/

Rusko ‘pregrijano‘ gospodarstvo naglo će usporiti iduće godine s kamatnim stopama koje će ostati znatno iznad prijeratnih razina do 2027. godine, priopćila je ruska središnja banka (CBR). Brzi rast, za koji se očekuje da će dosegnuti 3,5 do 4 posto ove godine, prvenstveno je potaknut snažnom domaćom potražnjom potrošača i države, koja je nadmašila ponudu, navodi CBR u svom godišnjem izvješću.

Navodi se da akutni nedostatak radne snage i negativni učinci zapadnih sankcija guše proizvodnju, prenosi Financial Times.

U procjeni središnje banke naglašavaju se izazovi s kojima se rusko gospodarstvo suočava, unatoč njegovom ukupnom učinku koji je bolji od očekivanog, čak i uz sankcije koje je Zapad uveo nakon sveobuhvatne invazije Kremlja na Ukrajinu krajem veljače 2022. godine.

CBR predviđa gospodarski rast od 0,5 do 1,5 posto u 2025. i 1 do 2 posto u 2026., prema osnovnom scenariju. Međutim, dugoročna ekspanzija bit će ograničena "ograničenjima tehnološkog uvoza i odljevom kvalificirane radne snage", upozorava se u izvješću.

Navodi se da su proizvodni kapaciteti zemlje i radni resursi već "gotovo u potpunosti iskorišteni, s iskorištenošću od blizu 80 posto". Proizvodnja, trgovina i poljoprivreda su među sektorima koji se suočavaju s najvećim nedostatkom radne snage. "Dostupni proizvodni kapaciteti su iscrpljeni", rekao je novinarima u četvrtak zamjenik guvernera CBR-a Aleksej Zabotkin. "Brzinu širenja usporavaju prepreke sankcija i fizička ograničenja proizvodnje sredstava za proizvodnju. Gospodarstvu je i za to potrebna dodatna radna snaga", rekao je Zabotkin, dodajući da se problem nedostatka radne snage "značajno pogoršao".

Rast plaća i inflacije

Kako bi riješile problem, ruske tvrtke pribjegle su povećanju plaća. U prvom kvartalu ove godine nominalne plaće u Rusiji porasle su za 19,2 posto. Rast je blago usporen u drugom tromjesečju na 17,4 posto. Rast plaća, zajedno s eskalacijom proračunskih rashoda, potiče inflaciju, za koju se očekuje da će dosegnuti 6,5 do 7 posto do kraja 2024. godine, priopćio je CBR. U središnjoj banci su također istaknuli "prepreke sankcija u plaćanju i logistici" koje su rezultirale manjim uvozom robe u Rusiju.

CBR predviđa pad inflacije na 4 do 4,5 posto u 2025. i stabilizaciju na oko 4 posto nakon toga. Tijekom ovog razdoblja očekuje se da će ključna kamatna stopa CBR-a ostati dvoznamenkasta, što je značajan pomak u odnosu na prijeratne razine kada godinama nije prelazila 9,5 posto.

Središnja banka postavila je ciljanu inflaciju od 4 posto još 2015. Od tada je inflacija povremeno padala ispod tog praga, a do 2021. postojali su izgledi za daljnje snižavanje cilja, priznao je CBR. Međutim, zbog rata u Ukrajini - koji se u izvješću CBR-a naziva terminima "geopolitička promjena" i "strukturna transformacija" - ova se prilika vjerojatno neće pojaviti prije 2028.

CBR je u svom izvješću opisao nekoliko drugih scenarija, uključujući "globalnu krizu" izazvanu pogoršanjem američko-kineskih odnosa i "deglobalizacijom" gospodarstva usred brzog rasta kamatnih stopa. Ostvari li se ovaj scenarij, mogao bi se usporediti s krizom 2007. - 2008. Za Rusiju bi to moglo značiti strože zapadne sankcije, niže prihode od energije i potrebu da se iskoristi Nacionalni fond bogatstva zemlje, što bi ga potencijalno moglo iscrpiti već 2025. godine, predviđa CBR.

Prema ovom scenariju, rusko gospodarstvo moglo bi se smanjiti za 3 do 4 posto iduće godine, a rast bi se nastavio tek 2027. godine, kako prenosi FT.

Podsjetimo da se Putin suočava s ukrajinskom ofenzivom u ruskoj regiji Kursk, pri čemu istovremeno ne odustaje od osvajanja strateškog grada Pokrovska u Donecku te pokušava pronaći načine da privuče novo ‘meso‘ za bojište kako bi izbjegao, čini se, neizbježnu novu mobilizaciju koje se mnogi u Kremlju pribojavaju zbog reakcije kako javnosti, tako i upravo gospodarstva, kako je ranije pisao Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 12:48