SUMMIT G20

Putina nema, SAD očekuje osudu ruskog rata, a Zelenski apelira: ‘Sada je pravi trenutak!‘

Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira, rekao je Zelenski sudionicima summita

Sergej Lavrov

 Bay Ismoyo/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Zelenski, prema preslici njegova govora u koju je Reuters imao uvid.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na summitu G20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

image

Joe Biden i Joko Widodo

Dita Alangkara/Afp
image

Emmanuel Macron i Narendra Modi

Dita Alangkara/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:20