‘IGRATE SE VATROM‘

Putin prijeti eskalacijom u Europi: ‘Male zemlje trebale biti svjesne onoga što rade...‘

Ruski je predsjednik rekao i da bi dolazak francuskih vojnika u Ukrajinu također bio korak prema globalnom konfliktu

Vladimir Putin

 Mikhail METZEL/POOL/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekavši da će priznati samo ovlasti parlamenta te zemlje u Kijevu.

Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, izvanredno stanje nalaže da se proširuju ovlasti Vrhovne Rade, ali ne i predsjednika.

Ukrajinski odvjetnici kažu da je proširenje ovlasti predsjednika Volodimira Zelenskog pokriveno drugim zakonima.

Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju priznavati Zelenskog kao legitimnog predsjednika zemlje.

Bez uvođenja izvanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi 20. svibnja, ali zbog sveobuhvatne ruske invazije i ruske okupacije velikih dijelova zemlje, Ukrajina ne planira nove izbore.

Posljednjih tjedana rusko vodstvo pokušava dovesti u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Putin, koji je najnovije komentare dao u utorak u Taškentu na kraju svog državnog posjeta Uzbekistanu, posljednjih se dana fokusira na to pitanje.

Tijekom nedavnog posjeta Pekingu, rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo je li Zelenski još uvijek zakonito na dužnosti. Zatim je, tijekom putovanja u Bjelorusiju, inzistirao na tome da ukrajinski predsjednik više nije legitiman.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inozemstvu, uoči mirovnog samita u Švicarskoj 15. i 16. lipnja.

Neki ukrajinski protivnici Zelenskog također su doveli u pitanje legitimnost njegova ostanka na vlasti.

Zelenski je odgovorio optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je dao promijeniti ustav prije tri godine kako bi ostao na dužnosti.

Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsjedničkih izbora u ožujku, koji su ostali u sjeni optužbi za manipulaciju.

Predsjednik Ruske Federacije u utorak je u Taškentu rekao i da se europske članice Sjevernoatlantskog saveza koje predlažu da se Ukrajini dopusti da oružjem koje joj šalje Zapad napadne ruski teritorij "igraju s vatrom" te da bi to moglo izazvati globalni konflikt.

"Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica", rekao je Putin novinarima u Taškenku u Uzbekistanu. "Ako se te ozbiljne posljedice dogode u Europi, kako će reagirati Sjedinjene Američke Države? Imajte pri tom na umu naš paritet u strateškom oružju. Teško je reći. Žele li oni globalni konflikt?", dodao je ruski predsjednik.

Putin je dodao da će Ukrajini trebati zapadni sateliti, obavještajni podaci i vojna pomoć kako bi dalekometnim oružjem napala mete u Rusiji te da to znači da će Zapad biti direktno upleten u te napade.

Ruski je predsjednik rekao i da bi dolazak francuskih vojnika u Ukrajinu također bio korak prema globalnom konfliktu te da bi male zemlje koje razmišljaju o ozbiljnijem uključivanju "trebale biti svjesne onoga što rade". Dodao je da one zauzimaju male teritorije i da su gusto naseljene.

"O tome trebaju razmisliti prije nego što progovore o napadima na ruski teritorij. Ovo je ozbiljna stvar i sve pobliže promatramo", dodao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 16:29