UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin potjerao zamjenika ministra obrane, umjesto njega dolazi ‘mesar iz Mariupolja‘!

Ključne događaje 213. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Dimitrij Bulgakov

 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia/Sergei Bobylev/Tass/Profimedia

Duma bi u četvrtak mogla raspravljati o aneksiji okupiranih dijelova Ukrajine

Duma, donji dom ruskog parlamenta, mogla bi u četvrtak pokrenuti raspravu o pripajanju okupiranih dijelova Ukrajine, izvijestila je u subotu novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

Moskva je u petak organizirala referendume o pridruživanju Rusiji u četiri okupirane regije Ukrajine, što je izazvalo osudu Kijeva i zapadnih nacija koje su glasanje nazvale prijevarom i obećale da neće priznati rezultate.

U međuvremenu, više od 730 osoba diljem Rusije pritvoreno je u subotu tijekom prosvjeda protiv mobilizacije, objavila je skupina za zaštitu ljudskih prava, tri dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin za potrebe sukoba u Ukrajini naredio prvu vojnu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata.

Nezavisna grupa OVD-Info navela je da je do pritvaranja došlo u 32 različita grada, od St Petersburga do Sibira.

Prosvjedi su ilegalni prema ruskom zakonu, koji zabranjuje bilo kakve aktivnosti za koje se smatra da kleveću oružane snage.

"Želiš li biti poput mene", pisalo je na transparentu koji je na skupu u Moskvi držala žena u invalidskim kolicima.

Na snimci s istog prosvjeda moglo se vidjeti kako ruski policajci nose muškarca i vode ženu prema policijskom kombiju.


Deset godina zatvora za odbijanje borbe ili predaju

Prema novom zakonu koji je potpisao Vladimir Putin u subotu ruski vojnici koji se odbiju boriti, dezertiraju, ne pokore se ili se predaju neprijatelju, sada se mogu suočiti s kaznom do 10 godina zatvora, prema izvješćima ruskih medija. Zakon je ranije ovog tjedna odobrio ruski parlament.


Smijenjen Šojguov zamjenik!

Vladimir Putin smijenio je Dmitrija Bulgakova, zamjenika ministra obrane Ruske Federacije. Glavni zadatak Bulgakova od početka invazija bila je vojna logistika, ali čini se, svoj posao nije odradio po volji Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua.

Prema izvještajima iz Rusije, njegova zamjena bit će Mihail Mizincev, čovjek koji je režirao krvavu opsadu Mariupolja.


Listiće ubacuju u prozirne glasačke kutije

Takozvani referendumi o pridruživanju okupiranih dijelova Ukrajine Rusiji održavaju se drugi dan, usprkos velikom protivljenju međunarodne zajednice.

Ruski mediji prenose snimke građana na biralištima u subotu, s prozirnim glasačkim kutijama u kojima se vidi odabir na listićima.

Glasanje za koje je međunarodna zajednica rekla da nije legitimno održava se u istočnim regijama Luhansk i Donjeck te u središnjoj Zaporižji i južnom Hersonu.

Društvenim medijima širi se snimka naoružanih muškaraca koji navodno tjeraju stanovnike da izađu na birališta.

Ukrajinski glavni stožer objavio je da „zaposlenici ‘izbornih odbora‘ u prisustvu naoružanih vojnika Ruske Federacije” prikupljaju potpise lokalnih stanovnika u njihovim domovima.

Glasanje bi trebalo trajati do utorka, no o rezultatu nitko ne dvoji – pridruživanju Rusiji četiri regije za koje Kremlj kaže da se može odviti brzo nakon dovršetka referenduma.

image

Referendum u tzv. Donjeckoj Narodnoj Republici

Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia

U Ukrajini poginuo opaki mafijaš kojeg su Rusi poslali u rat

Prvi čovjek mafije iz Tatarstana, osuđen u Rusiji na 23 godine zatvora, poginio je na ratištu u Ukrajini, javlja ruski medij Business Gazeta. Rusi navode da je Igor Kusk 2015. osuđen za ubojstvo, a u rat je poslan još u srpnju nakon inzistiranja Ramzana Kadirova da ga se pusti iz zatvora. Ruske vlasti su na kraju odobrile da se Kusk pusti iz zatvora, i to na elegantan način - premješten je u privatnu vojsku Wagner. To je i potvrdila njegova supruga. Navodno se borio oko Bakhmuta u Dombasu.


Prisile za glasovanje

Na "referendumu" u regiji Donjeck odaziv je u petak bio 23,6%, javlja ruska državna novinska agencija Tass koja je citirala lokalnog dužnosnika.

Više od 20,5 posto birača s pravom glasa u regiji Zaporižja i 15 posto onih u regiji Herson glasovalo je u petak, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na lokalne izborne dužnosnike.

"Prema našem mišljenju, to je dovoljno za prvi dan glasovanja", citirana je voditeljica ruskog izbornog povjerenstva u Hersonu Marina Zakharova.

Serhij Gaidaj, ukrajinski guverner Luganska, rekao je da je u gradu Starobilsk stanovništvu zabranjen izlazak i da su ljudi bili prisiljeni izaći iz domova kako bi glasovali na "referendumu".

U gradu Bilovodsku, direktor tvrtke rekao je zaposlenicima da je glasovanje obavezno i da će svi koji odbiju sudjelovati biti otpušteni, a njihova imena predana sigurnosnim službama, rekao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća o prisili.


Zelenski pozvao svijet da osudi ruske "pseudoreferendume"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak svijet da osudi "pseudoreferendume" koje organizira Rusija i koji se upravo održavaju na četirima područjima koje je osvojila u Ukrajini od početka svoje invazije.

U svom dnevnom obraćanju naciji Zelenski je poručio da je uvjeren da će "svijet ispravno reagirati na pseudoreferendume" te da će ih "jasno osuditi".

U pokrajinama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja od 23. do 27. rujna održavaju se referendumi kojima je cilj pripojiti te dijelove Ukrajine Rusiji. Potonja gotovo potpuno kontrolira Luhansk i Herson, a samo djelomično Zaporižja i Donjeck.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sličnu stvar učinio još 2014. kada je anektirao Krim. I tada je proveo nelegitimno glasovanje koje je međunarodna zajednica osudila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:29