AURUS SENAT

Putin omiljenom diktatoru poklonio čudovište s 862 konja: Otporan je na metke, ima cijeli arsenal oružja

Golemoj je limuzini evidentni uzor Rolls-Royce
 Dmitry Azarov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu automobil Aurus Senat, identičan onome koji i sam koristi kao predsjedničku limuzinu. Automobil je darovan kao "gesta priznanja njihova posebnog osobnog odnosa", tvrde ruski državni mediji, a prenosi BBC.

Automobil ruske proizvodnje, čiji detalji nisu objavljeni, isporučen je 18. veljače Kimovim ključnim suradnicima, uključujući njegovu sestru Kim Yo-jong, za "osobnu upotrebu" sjevernokorejskog čelnika, kako je objavila državna agencija Korean Central News Agency (KCNA) u ponedjeljak. Informaciju o daru potvrdio je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kim Yo-jong prenijela je u ime Kim Jong-una kako je njezin brat iznimno zahvalan Putinu, opisujući dar kao jasnu manifestaciju "jedinstvene osobne veze" između najviših čelnika Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) i Rusije.

Unatoč kršenju sankcija Ujedinjenih naroda koje zabranjuju isporuku "transportnih vozila" Sjevernoj Koreji, KCNA je istaknula važnost poklona.

Kim Jong-un poznat je po posjedovanju raznolike kolekcije luksuznih automobila, uključujući Mercedes Maybach S600, Rolls-Royce Phantom i Lexus LX 570. Ovaj nedavni dar slijedi nakon Kimova divljenja Putinovoj predsjedničkoj limuzini Aurus Senat tijekom njegova posjeta ruskom Dalekom istoku u rujnu kada ga je Putin pozvao da sjedne na stražnje sjedalo.

Aurus Senat rezultat je suradnje Centralnog znanstvenog istraživačkog instituta za automobile i automobilske motore te proizvođača vozila Aurus. Riječ je o golemoj limuzini čiji je evidentni uzor Rolls-Royce. Blindirana limuzina opremljena je motorom V8 ili V12 s maksimalne 862 konjske snage.

Automobil ima arsenal defenzivnih i ofenzivnih oružja, ojačane prozore i vrata otporne na metke, pune gume i poseban komunikacijski sustav.

Jačanje veza između Putina i Kima, koji se obojica suočavaju sa sve većom izolacijom na međunarodnoj pozornici, vidljivo je od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Kim je u listopadu u pismu izrazio dobre želje Putinu u povodu 75. godišnjice bilateralnih odnosa, naglašavajući jedinstvo protiv navodnih antiruskih inicijativa.

Sve veća vojna suradnja između Moskve i Pjongjanga izazvala je zabrinutost, posebice Sjedinjenih Država i njihove saveznice Južne Koreje. U studenome je južnokorejska obavještajna agencija sugerirala da je Rusija vjerojatno pomogla Sjevernoj Koreji u uspješnom lansiranju špijunskog satelita, što su Seul, Tokio i Washington osudili kao izgovor za testiranje tehnologije balističkih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:05