RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Putin: ‘Nismo poludjeli, raste prijetnja nuklearnog rata!‘; Ukrajinci: ‘Znamo otkud su stigli krvavi paketi‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin i nuklearna raketa

Ključni događaji:

- Europska komisija predložila deveti paket sankcija protiv Rusije

- Putin: Prijetnja od nuklearnog rata u porastu

- Kijev: Sumnjivi paketi su stigli iz Njemačke

- Stoltenberg: Rusija pokušava ‘zamrznuti‘ rat

- Blinken: ‘Nismo Kijevu omogućili da izvedu napade na ruski teritorij

- Poljska će na svom teritoriju rasporediti Patriot iz Njemačke

- Ruski napadi dronovima u Zaporižju

- Bjeloruske snage premještaju vojnu opremu


Europska komisija predložila deveti paket sankcija protiv Rusije

Europska komisija (EK) je u srijedu predložila deveti paket sankcija protiv Rusije, uključujući sankcioniranje još 200 pojedinaca i pravnih osoba te tri banke.

“Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagrizaju Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija”, rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Dodala je da Rusija nastavlja sijati smrt i razaranje Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći paralizirati zemlju početkom zime.

“Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost”, istaknula je predsjednica EK-a.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

EK predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”.

Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Također se predlaže zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

Predlaže se i u udar na ruski propagandni stroj, zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.


Putin: Raste opasnost od nuklearnog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da je prijetnja nuklearnog rata "u porastu" govoreći tijekom televizijskog prijenosa godišnje sjednice njegova Vijeća za ljudska prava, kako prenosi The Guardian.

Putin je tijekom govora inzistirao na tome da Rusija nije "poludjela" i da vlastiti nuklearni arsenal vidi isključivo kao obrambeno sredstvo odvraćanja.

"Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje. Imamo ta sredstva u naprednijem i modernijem obliku od bilo koje druge nuklearne zemlje, to je očita činjenica. No, nećemo trčati po svijetu mašući ovim oružjem poput britve", rekao je Putin.

Ustvrdio je da bi Rusija "mogla biti jedini jamac teritorijalnog integriteta Ukrajine", dodajući da "sve ovisi o novim čelnicima Ukrajine".


Ukrajinci: Sumnjivi paketi poslani su iz Njemačke s adresom zastupništva Tesle

Niz paketa poslanih ukrajinskim veleposlanstvima stiglo je s adresom zastupništva Tesle u Njemačkoj i obično su slani iz poštanskih ureda koji nemaju video nadzor, rekao je u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Dmitro Kuleba je na Facebooku napisao da su paketi stigli u 31 ukrajinsku misiju u 15 zemalja, dodavši da je na djelu "kampanja terora prema ukrajinskim diplomatima".

"Sve omotnice su imale istu adresu: zastupništvo automobila Tesla u njemačkom gradu Sindelfingenu. Obično su paketi slani iz poštanskih ureda koji nemaju video nadzor", napisao je Kuleba.

U petak je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je nekoliko ukrajinskih diplomatskih predstavništava u Europi, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo "krvave" omotnice sa životinjskim očima.

Kuleba je dodao da kriminalci nisu ostavili nikakav DNK trag, što ukazuje da se radi o profesionalcima.

image

Intervencija policije pred ukrajinskim veleposlanstvom u Madridu

Oscar Del Pozo/AFP

Njemačke vlasti i zastupništvo proizvođača električnih automobila Tesla u Sindelfingenu, južnoj Njemačkoj, nisu komentirali navode ukrajinskog ministra.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, našao se na udaru kritika jer je zagovarao mirovni sporazum kako bi se zaustavio rat u Ukrajini.

Kijev je predložene odredbe mogućeg sporazuma ocijenio kao nagrađivanje Rusije.

Musk je izjavio da njegova tvrtka SpaceX ne može unedogled financirati internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, ali je dan kasnije rekao da će nastavit s pružanjem usluge jer su "dobra djela" potrebna.


Kremlj: Američki zakon o vojnoj pomoći Ukrajini je ‘ratoboran‘ prema Rusiji

Kremlj je ocijenio da je američki zakon o vojnoj pomoći Ukrajini u iznosu od 800 milijuna dolara "ratoboran prema Rusiji". Očekuje se da će zakon proći u Kongresu tijekom prosinca i da će biti poslan u Bijelu kuću na potpisivanje.

- Dokument koji je usvojen je izrazito konfrontirajuće prirode u odnosu na našu zemlju, rekao je Dmitrij Peskov.

Bidenova administracija dosad je pružila više od 19,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od početka rata.


Stoltenberg: Rusija pokušava ‘zamrznuti‘ rat prije proljetne ofenzive

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da Rusija pokušava ‘zamrznuti‘ borbe u Ukrajini tijekom zime kako bi pripremila svoje snage za ponovni napad početkom sljdeće godine.

Uvjeti za mirno rješenje rata ‘sada ne postoje‘, rekao je šef NATO-a na događaju koji je organizirao Financial Times.

- Rusija nije pokazala nikakav znak uključivanja u pregovore koji poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Na Ukrajincima je da odluče kada je pravi trenutak za početak pregovora. Većina ratova, a najvjerojatnije će tako biti i s ratom u Ukrajini, završava za pregovaračkim stolom.

Stoltenberg je pozvao NATO saveznike da nastave slati oružje u Kijev tijekom zime jer, kako je upozorio, "Rusija traži stanku u borbama kako bi se pripremila za proljetnu ofenzivu".

- Rusija pokušava zamrznuti ovaj rat, barem na kratko vrijeme, kako bi se mogli pregrupirati, obnoviti i oporaviti vojne trupe i pokušati pokrenuti veću ofenzivu na proljeće.

- Ukrajina ima zamah. Paradoks je da "što više želimo mirno rješenje za pregovaračkim stolom, to je hitnije da Ukrajini pružimo vojnu potporu", poručio je.


Nakon napada dronovima Rusi u regiji Kursk grade obrambene strukture

Prema obavještajnim podacima britanskog ministarstva obrane, Rusija je počela jačati obranu na vlastitom teritoriju.

Fotografijom je to dokazao ruski dužnosnik Roman Starovojt koji je na Telegramu izvijestio o postavljanju obrambenih struktura u ruskoj regiji Kursk. Podsjetimo, ukrajinske su snage nedavno dronovima napale lokacije, točnije ruske zračne baze, koje se nalaze stotinama kilometara duboko u ruskom zračnom prostoru.

- Nastavljamo s jačanjem granica Kurske regije, poručio je guverner Starovojt.

image

Betonske konstrukcije za obranu Kurska

Telegram/Roman Starovojt

Meta napada bila je i zračna luka u Kursku. Starovojt je pokazao fotografije postavljanja betonskih protutenkovskih konstrukcija na poljima. U Kursku je zapaljeno skladište nafte, ali nije bilo žrtava.

-->

U prometnoj nesreći u regiji Doneck 16 poginulih, među njima i ruski vojnici

U prometnoj nesreći koja se dogodila u okupiranim područjima na istoku Ukrajine poginulo je 16 osoba, a nekoliko ih je ozlijeđeno, javljaju ruski mediij.

U nesreći u regiji Donec, na cesti između Toreza i Šahtjorska, sudjelovali su minibus i kamion, a među poginulima su i vojnici.


Kremlj zanijekao planove o novoj mobilizaciji

Kremlj je izravno odgovorio na glasine ruske oporbe da planira drugu mobilizaciju.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov pozvao je Ruse da ignoriraju ‘provokativne poruke‘ koje se objavljuju na društvenim mrežama i da se oslanjanju na informacije iz ruskog ministarstva obrane i ureda predsjednika.

Sve su češće glasine da bi Vladimir Putin početkom 2023. mogao najaviti još jedan val mobilizacije.

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) poručio je da je izjava Kremlja ‘vjerojatno usmjerena na diskreditiranje rastućeg utjecaja i ruske oporbe i proratnih huškača na Telegramu koji kontinuirano izvještavaju o indikatorima da Kremlj planira movu obilizaciju.


Kuleba: Dva uvjeta se moraju ispuniti prije mirovnih pregovora

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u razgovoru za indijski kanal NDTV da njegova zemlja ima dva uvjeta za okončanje rata: da Rusija odustane od invazije i da povuče svoje trupe s ukrajinskog tetirotija.

- Da bi se okončao rat u Ukrajini, moraju se dogoditi dvije stvari: mišljenje u Kremlju se mora promijeniti, a sile poput Indije mogu pomoći u tome. Moskva mora odustati od ratnih planova i prebaciti se s ratnohuškačkog na miroljubivi način razmišljanja, rekao je.

Poručio je da bi to bilo polazište za pokretanje mirovnih pregovora.


U Moskvu se vratio Igor Girkin: Otišao se boriti u Doneck, pa doznao da su ga izmanipulirali

Igor Girkin, bivši agent ruskog FSB-a i nekadašnji ministar obrane proruskih separatističkih snaga u Ukrajini. vratio se u Moskvu, čime su umanjene šanse da bi mu jednoga dana Ukrajina mogla suditi.

Girkin, koji je poznat i po imenu Igor Strelkov, osumnjičen je za ratne zločine u Ukrajini 2014. godine, a tereti ga se za otmice, mučenja i ubojstva civila.

Putem Telegrama je u utorak poručio da se nalazi u Moskvi. Ispričao je kako je tražio dobrovoljnu mobilizaciju u redove oružanih snaga Donecka. Bio je na popisu jedinice ruskih snaga kada je stigao u Ukrajinu. Nekoliko tjedana kasnije, međutim, kako piše na Telegramu, doznao je da njegovo ime nije na popisu i da je ilegalno bio u pukovniji, što je potaknulo njegov povratak u Msokvu.

Kako je pojasnio, nakon duljeg boravka na vojnom poligonu kao v.d. načelnka stožera bataljuna u formiranju. Nakon toga odlazi sa skupinom vojnika u područje Svatovo, gdje se pripremao za borbenu spremnost za bojišnici sa svojom postrojbom. Lokacija je bila u zoni vatre neprijatelja, ali za vrijeme njegova borvka nije izložena granatiranju.

Potom ističe kako je krajem studenoga "sa čuđenjem" doznao da ga uopće nema na popisu brigade u koju je navodno upisan po dolasku u Doneck.

image

Igor Girkin (Strelkov), fotografija iz 2014. godine

Bulent Kilic/Afp/Profimedia/Bulent Kilic/Afp/Profimedia

- Moj pokušaj da se izravno uključim u borbe protiv oružanih snaga uvaženih kijevskih partnera nije završio uspjehom, napisao je.

Pritom napominje da je riječ o manipulaciji, da je njegova pukovnija cijelo vrijeme znala da je on mobiliziran ilegalno, ali da mu "radije to nisu rekli".

Istraga Radija Slobodna Europa pokazala je da je Girkin naredio likvidaciju barem trojice muškaraca u istočnoj Ukrajini. I sam je priznao da je naredio pogubljenja u nekoliko intervjua te da je osobno ubio jednog muškarca.

Nedavno je nizozemski sud osudio obavještajca GIrkina, ali i Sergeja Dubinskog te Leonida Karčenka, na doživotnu kaznu zatvora zbog njihove uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlines na letu MH17 2014. iznad Ukrajine. Moskva niječe umiješanost ili odgovornost za obaranje zrakoplova. Godine 2014. je nijekala bilo kakvu prisutnost u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik pozdravio je presudu, no rekao je da se sada mora suditi "onima koji su naredili" napad.

Nedavno smo pisali kako je Rusija, prema nagađanjima Zapada, ostala bez bespilotnih letjelica iranske proizvodnje još prije dva do tri tjedna i sad očekuje ponovnu opskrbu. Novinar Guardiana, Dan Sabbagh, na Twitteru je citirao dužnosnike koji kažu da još uvijek nema znakova da je Iran isporučivao projektile Rusiji.

Iran već mjesecima niječe da Rusiju opskrbljuje bespilotne letjelice; priznaju tek da su ih prodavali Rusiji prije izbijanja rata.


Vijetnam više neće uvoziti oružje iz Rusije

Vijetnam je godinama bio jedan od glavnih uvoznika oružja iz Rusije. Zbog napetih odnosa s Kinom Vijetnam je bio jedan od 20 najvećih kupaca oružja u svijetu, ali sada se planiraju osloniti na vlastite resurse i nabaviti naprednije oružje koje im Rusija ne može osigurati, piše Sky News.

Također, Vijetnam je suočen sa pritiscima sa Zapada da smanji uvoz oružja iz Moskve zbog rata u Ukrajini.

Vijetnam se navodno planira okrenuti dobavljačima iz Europe, istočne Azoije, Indije, Izraela i Sjedinjenih Država, tvrde diplomati i analitičari. Ističu da bi VIjetnam također morao početi izvoziti vlastito oružje, nakon što zabilježenog uspjeha domaće vojne industrije.

U listopadu je bilo internih rasparava o tome treba li Vijetnam prodati oružje Rusiji.

Ministarstvo obrane Vijetnama nije komentiralo ove napise.


Poljska će na svom teritoriju rasporediti Patriot koji dobiva od Njemačke

Poljska se priprema razmjestiti njemački sustav protuzračne obrane Patriot na svom teritoriju, nakon što je Berlin odbio njihovu želju da sustav prepusti Ukrajini, objavio je na Twitteru ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Prošloga mjeseca Njemačka je ponudila Poljskoj sustav Patriot kako bi osigurala svoj zračni prostor nakon što se zalutali projektil srušio u Poljskoj i ubio dvoje ljudi. Ministar je kasnije zatražio od Njemačke da umjesto njima pošalje Patriot u Ukrajinu.

- Nakon razgovora s predstavnicima ministarstva obrane Njemačke, bio sam razočaran što moram prihvatiti odluku da se Ukrajini uskrati pomoć. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi sigurnost Poljaka i Ukrajinaca, napisao je na Twitteru.

- Nastavljamo s poslovnim angažmanima za postavljanje sustava u Poljskoj te njihovo povezivanje s našim zapovjednim sustavom, dodao je Blaszczak.


Ruski napadi dronovima u Zaporižji

Guverner oblasti Zaporižja Oleksandar Staruh je jutros na Telegramu objavio kako je Rusija tijekom noći pokrenula napade bespilotnim letjelicama i raketama na dva sela u toj regiji, ranivši 15-godišnju djevojčicu i još dvije osobe. Guardian nije mogao neovisno provjeriti izvješća.


Bjelorusi premještaju vojnu opremu

Bjelorusija će premjestiti vojnu opremu i sigurnosne snage u srijedu i četvrtak u, kako je rečeno, pripremi njezina odgovora na moguće terorističke akcije, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija BelTA.

"Tijekom ovog razdoblja planirano je premještanje vojne opreme i osoblja nacionalnih sigurnosnih snaga", citirala je novinska agencija izjavu tamošnjeg Vijeća sigurnosti.

“Kretanje građana (promet) određenim javnim prometnicama i površinama bit će ograničeno, a predviđena je i uporaba imitacije oružja u svrhu obuke.”

Nema informacija o tome koji bi dijelovi zemlje mogli biti pogođeni, javlja Reuters.

Bjelorusija je rekla da neće ući u rat u susjednoj Ukrajini, no predsjednik Aleksandar Lukašenko je ranije naredio trupama da se rasporede s ruskim snagama blizu ukrajinske granice, navodeći prijetnje Bjelorusiji iz Kijeva i sa Zapada.

Ukrajina već mjesecima upozorava kako strahuje da bi Bjelorusija i Rusija mogle planirati zajednički upad preko ukrajinske sjeverne granice.

Prošlog je tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarao sa svojim bjeloruskim kolegom Viktorom Hreninom o vojnoj suradnji.


Blinken: Nismo omogućili Ukrajincima da izvedu napad na ruski teritorij

Sjedinjene Države požurile su u ponedjeljak otkloniti svaku sumnju da su imale veze s napadom na teritorij Rusije tako što je Wall Street Journalu dostavljena informacija da su svi američki sustavi HIMARS dostavljeni Ukrajini modificirani na takav način da se ne mogu koristiti za ispaljivanje dalekometnih projektila ATACMS, dometa do 300 kilometara.

Kijev nije izravno preuzeo odgovornost, ali nije niti osudio akciju u kojoj su poginule tri osobe, a oštećen je bombarder dalekog dometa i skladište goriva, prenosi Reuters.

- Nismo ohrabrili niti omogućili Ukrajincima da izvedu napade na ruski teritorij, rekao je novinarima američki državni tajnik Antony Blinken.


Analitičari za AFP: Smanjena isporuka ruskog plina neće zamrznuti Europu ove zime

Europa će vjerojatno prebroditi ovu zimu bez isključivanja potrošača plina unatoč smanjenim opskrbama iz Rusije, ali čak ni prilagodba na hladnije domove i više cijene možda neće biti dovoljna u idućim godinama, rekli su analitičari za AFP.

Ako je prirodni plin ranije bio jeftin i bilo ga je u izobilju, sada ga je malo i skup je. Referentna europska veleprodajna cijena malo je oscilirala i kretala se oko 20 eura po megavat satu. Ove godine dosegla je čak 300 eura prije nego što se vratila na razinu od oko 100 eura.

- Ovo je najkaotičnije razdoblje kojemu sam svjedočio svih ovih godina, rekao je Graham Freedman, analitičar za plin pri energetskoj konzultantskoj tvrtki Wood Mackenzie.


Zelenski posjetio trupe na istoku Ukrajine blizu bojišnice

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je trupe u blizini bojišnice na istočnoj fronti Ukrajine u utorak. Obraćajući se vojnicima kasnije u predsjedničkoj palači u Kijevu, Zelenski je rekao da je proveo dan s trupama u Donbasu, poprištu najžešćih borbi, te u regiji Harkiv, gdje su Ukrajinci uspjeli vratiti dijelove teritorija od ruskih snaga.

- Tisuće Ukrajinaca dalo je svoje živote za dan kada u našoj zemlji više neće ostati niti jedan okupatorski vojnik i kada će svi naši ljudi biti slobodni, rekao je Zelenski.

Jučer smo izvijestili da je Zelenski otputovao je u Slovjansk, nedaleko od Bahmuta, gdje ukrajinska vojska već mjesecima pruža otpor ruskoj ofenzivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:13