KAOS U MOSKVI

‘Putin neće dočekati idući rođendan. Ubit će ga insajderi iz Kremlja, neće mu dopustiti da ode u Haag!‘

Ponomarev sada živi u Ukrajini, gdje vodi novi pokret za koji se nada da će transformirati Rusiju u modernu demokraciju

Vladimir Putin i Ilja Ponomarev (u krugu)

 Aleksey Babushkin/Afp

Vladimira Putina ubit će insajderi iz Kremlja i to do listopada, tvrdi oporbeni političar u egzilu.

Ilja Ponomarev, jedini član ruskog parlamenta koji je glasao protiv aneksije Krima 2014., vjeruje da slabljenje podrške u Rusiji i strah od potencijalnog suđenja za ratne zločine mogu značiti da će despota ove godine ubiti njegov najuži krug.

Ponomarev je bio član Državne dume od 2007. do 2016., ali sada živi u Ukrajini, gdje vodi novi pokret ‘Prvi kongres narodnih zastupnika Rusije‘ za koji se nada da će transformirati Rusiju u modernu demokraciju.

‘Putinova moć leži u njegovoj poziciji alfa mužjaka, kao osobe koja je nepobjediva. 2022. bila je godina kada je ta pozicija počela slabiti. Moja prognoza i dalje ostaje da neće dočekati sljedeći rođendan‘, rekao je Ponomarev za Newsweek.

Po njegovom mišljenju, Putinova objava da je anektirao ukrajinske teritorije koje Rusija ne može u potpunosti kontrolirati, kao i neuspjesi poput propalog zauzimanja Kijeva i povlačenja iz Hersona i Harkiva, mogli bi dovesti do toga da se njegov najuži krug okrene protiv njega.

Pritom je dodao kako je njegov osobni san vidjeti ga u Haagu.

Opasno svjedočenje u Haagu

‘Ali ne vjerujem da ću uspjeti. Njegova okolina mu neće dopustiti da ode u Haag jer njegovo svjedočenje zapravo može biti vrlo štetno za njih. Bit će ubijen‘, kazao je.

Američka veleposlanica za globalno kazneno pravosuđe Beth Van Schaack Rusiju je optužila za ‘sustavne‘ ratne zločine u Ukrajini zbog ciljanih napada na civile, uporabe silovanja kao ratnog oružja, otmice djece i pogubljenja po prijekom postupku.

Postupci Moskve mogli bi se klasificirati kao ‘zločini protiv čovječnosti‘ za koje se sudi na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. Međutim, unatoč pozivima da sud djeluje i brdu dokaza protiv Putina, još uvijek nema naznaka da će ICC optužiti ovog ratnohuškačkog tiranina.

Dok se mnogi nadaju da će se Putin što prije odreći svoje vlasti, malo tko u to zaista vjeruje.

Naime, namjerni vakuum moći ispod ruskog predsjednika osigurao je da Putin nema izravnih izazova svom autoritetu, a ujedno je stvorio i vojsku pristaša koji kimaju glavom zajedno sa svojim zabludama i paranojom o Ukrajini i Zapadu.

Ugroženo zdravlje

Mnogi misle da bi Putin mogao odstupiti jedino zbog svog narušenog zdravlja, o čemu se godinama šuška.

Upućeni kažu da je prije bolovao od raka, ali njegova nedavna javna pojavljivanja u kojima je djelovao nespokojno i nesigurno, često se držeći za površine tražeći podršku, potaknula su dodatna pitanja.

U prosincu je Putin otkazao planirane nastupe na brojnim značajnim događanjima - u zadnji tren otkazao je putovanje u Pskov 28. prosinca, za što su službeno okrivljeni ‘nepovoljni uvjeti letenja‘ unatoč vremenskim prognozama koje su sugerirale da je nebo vedro.

Prijavljeno je da je ruski predsjednik odgodio posjet najvećoj ruskoj tvornici tenkova u Nižnjem Tagilu, u Uralskim planinama, a također je otkazao svoje uobičajeno pojavljivanje na sastanku ministara svoje vlade krajem godine.

Putin je odbio nastaviti sa svojom tradicionalnom konferencijom za novinare u prosincu, na kojoj predsjednik obično govori do četiri sata i odgovara na postavljena pitanja novinara i gledatelja, a čak je otkazao i redovno sudjelovanje na hokejaškoj utakmici na kraju godine.

Međutim, nikada se nisu pojavili čvrsti dokazi koji bi sugerirali da je ozbiljno bolestan, a Kremlj uporno poriče izvještaje da je Putin lošeg zdravlja, osobito otkad je počeo rat u Ukrajini.

‘Ne postoje protivnici‘

Američka obavještajna služba pak tvrdi da ne postoji nijedna osoba u Kremlju koja je spremna uznemiriti Putina ili se suprotstaviti njegovom izopačenom svjetonazoru.

Ravnatelj CIA-e William Burns rekao je kako su se Putinov stisak moći nad sve užim unutarnjim krugom pojačao, čineći ga sve izoliranijim i zavedenijim po pitanju prave stvarnosti rata.

Nedavno izvješće Wall Street Journala također tvrdi da je Putin izbjegavao internet zbog straha od zapadnog nadzora i da u potpunosti ovisi o izvješćima svojih osobno imenovanih savjetnika koji mu se boje reći istinu.

Nekim ažuriranjima s bojnog polja mogu proći dani dok ne stignu na njegov stol, što znači da informacije više nisu relevantne, a često se pritom umanjuju brojni ratni neuspjesi.

Vrijeme će pokazati jesu li Ponomareve izjave samo puste maštarije oporbenog političara ili je Putin zaista u opasnosti od najbližih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:41