RUSKA ARMIJA SPREMNA

Putin naredio ministru obrane da napravi plan evakuacije 7 tisuća Rusa iz Sirije

 AFP

Iako je najavio kako je spreman poslati svoje stručnjake u Siriju kako bi nadgledali uništavanje sirijskog kemijskog oružja, ruski predsjednik Vladimir Putin istodobno je naredio ministru obrane Serjeu Šojguu da napravi plane evakuacije ruskih građana iz Sirije. Kako piše Newsru, u ovom trenutka u Siriji boravi čak 7 tisuća ruskih državljana.

S obzirom na tako veliki broj ljudi operaciju treba detaljno i precizno napraviti da ne bude bilo kakvih nesporazuma, kaže Šojgu te nastavlja kako je to učinjeno jer «se sve više prijeti nekakvim zračnim udarima koji nisu baš bezopasni»

Iako je opasnost od zračnih udara za sada odgođena na neodređeno vrijeme a u pripremi je i Ženeva 2, sastanak režimskih i oporbenih snaga čini se da Moskva ništa ne želi prepustiti slučaju pa ministarstvo obrane razmatra sve «moguće putove evakuacije» za koje postoje « snage, sredstva i mogućnosti» kazao je Šojgu. Neki ruski mediji navode da su za to već osposobljeni i neki ratni brodovi, koji su tamo da evakuiraju i Bašara al Asada ako bude potrebno.

Šojgu je kazao kao je ruska armije spremna, ako se to od nje zatraži, sudjelovati u prebacivanju, transportiranju i uništavanju sirijskog kemijskog oružja. Kako piše Komersant, pozivajući se na izvore iz ruskog vojnog Stožera, spremani su vojnici i časnici te specijalisti iz nuklearnih, kemijskih i bioloških postrojbi Ruske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:08