STIŽU STARI ZNANCI

Putin kod Avdiivke nakrcava novo ‘topovsko meso‘, američki general hvali Ukrajince: ‘To je izvrstan taktički potez!‘

Novi zapovjednik Wagnera Anton Jelizarov de facto je potvrdio da su wagnerovci postali dio Nacionalne garde Ruske Federacije

Pripadnik plaćeničke skupine Wagner

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/sputnik/profimedia

Ukrajinski obavještajci tvrde da Rusija na bojišnicu kod grada Avdiivke u Donjeckoj oblasti koji je nedavno osvojila šalje bivše pripadnike plaćeničke vojske Wagner te da ih koristi kao i u ranijim fazama rata u Ukrajini, piše Newsweek.

Zamjenik šefa ukrajinskih vojnih obavještajaca general bojnik Vadim Skibicki rekao je da Rusija oformljuje volontersku brigadu od 18 tisuća vojnika. "Njome, a ona sadržava i sve bivše pripadnike Wagnera, upravlja Ministarstvo obrane Ruske Federacije", rekao je Skibicki. "Oni sada djeluju na području Avdiivke", dodao je Skibicki.

Ukrajinski vojni dužnosnici procjenjuju da je 47 tisuća Rusa ili poginulo ili ozlijeđeno u bitki za Avdiivku. Konteksta radi, u Sovjetsko-afganistanskom ratu koji je trajao devet godina poginulo je 25 tisuća sovjetskih vojnika.

Trust mozgova Institut za proučavanje rata rekao je da su ruske snage koje su se nalazile kod Avdiivke počele kretati zapadno.

Novinski portal Kyiv Independent piše da su se ukrajinske snage povukle iz sela Lastočkine koje se nalazi kod Avdiivke. Ukrajinci su to napravili kako bi uspostavili obrambene strukture u selima Orlivki, Tonenkima i Berdičima. Newsweek pak piše da Ukrajinci uspostavljaju obranu i u selima Novobahmutivki i Prvomajskama.

‘Povlačenje iz Avdiivke ispravna odluka‘

Ruski izvori tvrde da su ruske snage osvojile selo Sjeverne koje se nalazi zapadno od Avdiivke te selo Stepove koje se nalazi sjeverozapadno od tog grada. Rusi su rekli da odbili sedam ukrajinskih napada kod Lastočkina, Novobahmutivke i još dva sela u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska je vojska u ponedjeljak rekla da je odbila 25 ruskih napada u selima kod Avdiivke.

Bivši ravnatelj Središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država i umirovljeni general američke vojske David Petraeus rekao je da Moskva "postepene" pobjede plaća "nevjerojatnim" gubicima ljudstva. "Ne znam kako (ruski predsjednik Vladimir Putin) može to gledati i kako se nosi s time", rekao je Petraeus za Newsweek. "Ne znam kako to može prihvatiti osim tako da je hladnokrvan i brutalan autokrat kojemu uopće nije stalo do njegovog naroda, a još manje do vojnika na fronti", dodao je Petraeus.

Petraeus je rekao da je ukrajinsko povlačenje iz Avdiivke bila ispravna taktička odluka jer su njezine tamošnje trupe bile izložene s oba boka. "Ne radi se o važnom teritoriju. Pričamo o gradu koji je potpuno srušen. Mislim da Rusija nije puno dobila s time što je ga je osvojila. Zapravo, to je pojednostavilo obrambenu liniju", dodao je Petraeus. "Nema govora o kolapsu. Bilo je to uredno povlačenje. Ukrajinci su bili pod pritiskom, to je sigurno, ali Rusi nisu ostvarili neku veliku stratešku pobjedu. Mislim da je ovo manje bitno od osvajanja Bahmuta. Tu su pobjedu skupo platili, a što im je ona donijela?", ustvrdio je Petraeus.

Ista taktika

Vadim Skibicki rekao je da je Rusija na bojišnicu poslala wagnerovce jer su iskusni te dodao da Ukrajince napadaju u "neprekidnim valovima" te da Moskvu nije briga za njihovu sigurnost.

"Što se tiče njihovih plaća, gotovo da su iste kao i one ruskih vojnika. Međutim, dok su bili u Wagneru, imali su veće plaće, a Wagner je cijenio svoje instruktore i zapovjednike", dodao je zamjenik šefa ukrajinskih vojnih obavještajaca.

Pobjeda u bitki za Avdiivku prva je veća pobjeda ruske vojske u rat u Ukrajini od pobjede u bitki za Bahmut koju je zahvaljujući pripadnicima plaćeničke vojske Wagner izvojevala u svibnju 2023. godine. Tadašnji šef Wagnera Jevgenij Prigožin organizirao je u lipnju 2023. pobunu protiv ruskog vojnog establišmenta te zauzeo vojne objekte u Rostovu-na-Donu te krenuo prema Moskvi. Od te je pobune ubrzo odustao, a u kolovozu 2023. poginuo kada se srušio zrakoplov u kojem se nalazio. Kremlj tvrdi da s tim padom zrakoplova nema ništa.

Ministarstvo obrane Velike Britanije reklo je u veljači ove godine da je novi zapovjednik Wagnera Anton Jelizarov de facto potvrdio da su wagnerovci postali dio Nacionalne garde Ruske Federacije.

Britanski su dužnosnici rekli da će Nacionalna garda Rusije wagnerovce koristiti kako bi češće napadala Ukrajince te povećala ruski utjecaj u Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:19