VJETAR U LEĐA KREMLJU

Putin je svojom izjavom potvrdio tezu koja buja u EU: Orban igra podmuklo, pravi je ruski spavač!

Mađarski premijer je čekao da Ukrajina oslabi da bi potpuno stao na stranu Rusije

Dva čelnika, Orban i Putin, dijele stavove o demokraciji koja mora biti iliberalna do te mjere da oni stalno ostaju na vlasti 

 Alexander Zemlianichenko/Afp

Na ponašanje mađarskog premijera Viktora Orbán tijekom summita EU kao da je djelovalo godišnje obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Koji je, odgovarajući na pitanje, rekao da ne smatra Orbána proruskim političarem nego čovjekom, koji, za razliku od ostalih čelnika EU, “zastupa interese svoje države”.

Precizna definicija mađarskog premijera, kojeg uopće ne zanimaju interesi naše Unije iako je pomogla Mađarskoj da se razvije: važno mu je onemogućiti Ukrajinu da se nastavi braniti od ruske agresije. Racionalnom bi političaru, koji istinski razmišlja o mađarskim interesima, bilo neupitno da je obrana Ukrajine i mađarski interes.

Putin je izjavom samo potvrdio tezu koja u EU buja, da je Orbán pravi ruski spavač. Za razliku od drugih europskih desničara, poput Marine Le Pen, mađarski premijer ne uzima otvoreno novac od Putina nego to sakriva “mađarskim interesima” kako bi dobivao jeftinu naftu i plin te ostvarivao profit kojim puni džepove kruga svojih pouzdanika.

Ali je od prvog dana ruske agresije razarao sve pregovore o sankcijama Moskvi poručujući Kremlju da mu čuva leđa. Sjetimo se samo kako je s liste sankcioniranih uvjetovao uklanjanje moskovskog patrijarha Kirilla.

Bilo je to doba kad je Rusija loše stajala na bojištu i Orbán je kalkulirao ne želeći se pretjerano izložiti u korist Putina. Nakon što je propala ukrajinska ofenziva i došlo do ozbiljnih prepreka u američkoj pomoći Kijevu pa se Moskva našla u poziciji da može očuvati ne samo Krim nego i okupirana područja, mađarski premijer otvoreno staje na stranu moćnijeg. Tko misli da pretjerujem, evo podataka: Orbán se susreo s Putinom uživo nakon početka agresije Ukrajine.

Učinio je to i austrijski kancelar Karl Nehammer, ali Austrija je neutralna, SSSR, čija je nasljednica Rusija, potpisnik je Državnog ugovora kojim je Beč vratio suverenitet i gradili su bliske odnose otad uz postojanje povijesnih, carskih veza. Razlika je što Austrija nikad nije niti bi blokirala odluku pomoći Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó se posljednji put s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim susreo u Skopju, na summitu OESS-a. Jedini iz EU. Sapienti sat!

image

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i mađarski Peter Szijjarto na jednom od sastanaka

Russsian Ministry Of Foreign Affairs

Zanimljivo je da je mađarski premijer, kad je riječ o NATO, nemjerljivo rezerviraniji. Ondje si blokadu ili tako nešto sigurno ne bi dopustio iako je pod snažnom kritikom SAD-a zbog unutarnje politike i destruktivnog stava u EU.

Još nije proveo ratifikaciju članstva Švedske u našem obrambenom Savezu, ali tu mu zavjetrinu pruža Turska i svima je jasno da će Mađarska to učiniti odmah nakon što dokument prihvati turska Narodna skupština.

Orbán igra podmuklo, uvjerava javnost da im Rusija više ne prijeti jer su članica NATO istodobno napadajući našu Uniju kao najveće zlo, njegov poljski parnjak Jarosław Kaczyński, koji je konačno zbačen s vlasti, usporedio je EU sa SSSR-om. Dijelu mađarske javnosti odgovara ova naracija, osobito kad ih premijer uvjeri kako, zbog njega, dobivaju jeftinu rusku naftu i plin, i to je razlog zašto Orbán pobjeđuje na izborima.

Vrhunski političar, ali nije državnik jer dugotrajno ne čini dobro svojoj državi ni našoj Unije bez koje bi Putin s njim sasvim drukčije razgovarao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:31