RUSIJA ŠIRI UTJECAJ

Putin dolazi u Srbiju sa zahtjevom da ne pristupi NATO-u

Ruski premijer u Srbiju dolazi dan prije 12-godišnjice početka NATO-ova bombardiranja Srbije, a nastavit će razgovore oko tema otvorenih tijekom posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva 2009.
 Reuters

BEOGRAD - Ruski će premijer Vladimir Putin u svom posjetu Srbiji, najavljenom za 23. ožujka, zatražiti od nje da ne uđe u NATO, javlja beogradski dnevnik Blic.

- To je vrlo povoljna situacija za Srbiju jer time dobivamo priliku da Zapadu pokažemo kako se i druga velika sila zanima za nas, a da, s druge strane, donesemo odluku koja će pokazati EU da smo samostalni, da vodimo politiku koja je u interesu Srbije i u kojoj nema ničega antizapadnog ni antiistočnog - izjavio je za Blic prof. dr Radoslav Stojanović, bivši srbijanski diplomat.

Putin u Beograd dolazi na dan prije 12-godišnjice početka NATO-ova bombardiranja Srbije te nastavlja razgovore oko tema otvorenih tijekom posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji 2009.

Ruski premijer posjetit će Srbiju u trenutku jedne od ozbiljnih političkih kriza u posljednjih nekoliko godina što analitičari procjenjuju kao ruski pokušaj da produbi svoj utjecaj na tome području.

Putin je Srbiju prvi put posjetio tijekom 2001. godine.

Srbija je još 2006. ušla u Partnerstvo za mir, političko-vojni program NATO-a. No, predsjednik Srbije Boris Tadić krajem prošle godine izjavio je da ulazak Srbije u NATO u bliskoj budućnosti nije izgledan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:05