JOŠ BEZ DOGOVORA

Putin dao Kijevu još 5 dana da plati plin

Russian President Vladimir Putin speaks at a launching ceremony of the construction of South Stream pipeline in the Black Sea resort of Anapa, southern Russia, Friday, Dec. 7, 2012. After years of delays and negotiations, Russian gas company Gazprom on Friday formally started construction of its Europe-bound South Stream pipeline, key to its strategy of eliminating shipping risks by bypassing transit nations like Ukraine. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)
 AP

MOSKVA - Plinski div Gazprom objavio je u srijedu ujutro da je do 16. lipnja odgodio ultimatum Ukrajini oko plaćanja plinskog duga i nastavak isporuke, dok se u srijedu nastavljaju pregovori u Bruxellesu.

"Ruska strana napravila je korak prema nastavku pregovora koji su u zadnje vrijeme vođeni prilično intenzivno, i odlučila da se prijelaz na sustav plaćanja unaprijed pomiče na ponedjeljak u 10 sati", kazao je direktor Gazproma Aleksej Miller po završetku razgovora s europskim povjerenikom za energetiku Guentherom Oettingerom.

Po priopćenju iz Kremlja objavljenom tijekom noći, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je telefonski razgovarao na tu temu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatražio je od ruskog izaslanstva nastavak pregovora s "konstruktivnim stavovima" radi pronalaženja "obostrano prihvatljivog sporazuma", za Rusiju i Ukrajinu.

Povjerenik Oettinger je u utorak rekao da sljedećih dana očekuje postizanje dogovora o plinu između EU i ministara energetike Rusije i Ukrajine. "To će trajati nekoliko dana, dogovor očekujemo sljedećih dana", izjavio je povjerenik.

Pošto je rusko izaslanstvo stiglo kasno u noći na trostrane pregovore, oni će početi u srijedu ujutro, precizirala je Europska komisija u priopćenju. Ti trostrani pregovori su ranije bili najavljeni za utorak navečer.

Komisija je dodala da će prije trostranih pregovora biti održani bilateralni razgovori u kojima se traži dogovor o cijeni plina koji kupuje Kijev i vraćanju ukrajinskog duga Moskvi.

U ponedjeljak navečer su osmosatni razgovori završeni bez dogovora.

Ukrajina ne prihvaća cijenu od 480 dolara za 1000 prostornih metara plina koju je odredila Rusija nakon što je u veljači na vlast stupila prozapadna ukrajinska vlada. Radi se o najvišoj cijeni za neku europsku zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:43