PREPUCAVANJE STARIH RIVALA

PUTIN: 'Amerika nema pravo napasti Siriju'; OBAMA: 'Ako ne udarimo ugrozit ćemo ugled SAD-a'

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako američki Kongres nema pravo odobriti upotrebu sile protiv Sirije bez odluke UN-ova Vijeća sigurnosti te da bi takav potez predstavljao čin agresije.

VELIKI PREOKRET OKO SIRIJE Vođa Republikanaca John McCain ne podržava Nacrt intervencije

Putin smatra da je svaka odluka koja se donese bez odobrenja UN-ova Vijeća sigurnosti agresija, osim samoobrane. "Ono što sada čine Kongres i američki Senat zapravo je ozakonjenje agresije, a to je u načelu nedopustivo", rekao je.

Ruski je predsjednik kazao i kako je američki državni tajnik lagao članovima Kongresa o al-Kaidinoj ulozi u sirijskom sukobu, što bi, smatraju promatrači, moglo još više pojačati napetosti neposredno prije održavanja sastanka predstavnika zemalja članica G20 u četvrtak u Sankt Peterburgu.

Obama: 'Ako ne udarimo na Siriju ugrozit ćemo ugled Amerike'

Američki predsjednik Barack Obama, koji pokušava skeptični Kongres uvjeriti da odobri njegov plan vojnog udara na Siriju, u srijedu je kazao da će u suprotnom ugroziti međunarodni ugled Amerike, kao i svoju vlastitu vjerodostojnost.

"Nije u pitanju moja vjerodostojnost, već vjerodostojnost međunarodne zajednice, Amerike i Kongresa", rekao je Obama tijekom posjeta Stockholmu, pojasnivši da bi se trebalo čvrsto stajati iza vlastitih riječi kada se tvrdi da su "međunarodne norme važne".

Obama opetovano ističe da međunarodna zajednica ne može ostati nijema prema "barbarstvu" koje se događa u Siriji, posebice prema napadu kemijskim oružjem za koji prst krivnje upire u režim predsjednika Bašara al-Asada.

Upitao se kako Kongres može biti vjerodostojan ako odbije akciju u Siriji, a donosi odluku o zabrani uporabe kemijskog oružja.

Analitičari tvrde da se Obama odgodom vojne akcije na Siriju politički opasno kocka.

Američki predsjednik prvo želi da podijeljeni Kongres odobri njegov plan napada. ( Hina)

Rusija: 'U udaru na Siriju mogao bi biti pogođen nuklearni reaktor'

Rusija je u srijedu upozorila da bi vojni udar na Siriju mogao imati katastrofalne posljedice ukoliko bi projektil pogodio manji reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uran.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da hitno procjeni rizik jer SAD razmatra pokretanje vojne akcije protiv Sirije.

"Ukoliko bi bojeva glava, namjerno ili slučajno, pogodila reaktor MNSR u blizini Damaska, posljedice bi mogle biti katastrofalne", stoji u priopćenju ministarstva.

Moskva se također oglasila i povodom navodnog kemijskog napada kod Alepa, početkom ožujka, tvrdeći da je oružje kućne izrade koje je korišteno u tom napadu slično oružju sirijskih pobunjenika.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da se ruske podatke ignorira te da zemlje koje za kemijski napad kod Damaska optužuju sirijsku vladu umanjuju važnost dokaza koji govore suprotno. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:24