NOVIH PET KILOGRAMA

Puna tri mjeseca more izbacuje pakete kokaina, nikome nije jasno kako je droga završila u oceanu

Više od 250 kilograma kokaina pronađeno je uz obalu Novog Južnog Walesa otkako je prvi paket uočen tri dana prije Božića

Droga s australske plaže

 NSW Police Force

Pet cigli kokaina omotanih u plastičnu foliju u ponedjeljak je isplivalo na plaže u Sydneyju, a policija je zaplijenila pronađene pakete koji su ukupno težili pet kilograma. Na plažama Freshwater i Curl Curl pronašli su ih posjetitelji koji su odmah obavijestili nadležne, prenosi BBC.

Vjeruje se da je to dio velike pošiljke kokaina koja od prosinca u dijelovima dolazi do plaža. Prema OECD-u, Australci su najveći korisnici kokaina po glavi stanovnika u svijetu, a slijede ih Britanci.

- Kako se istraga nastavlja, javnost se podsjeća da svaki sumnjivi paket prijave vlastima - poručili su iz policije NSW-a.

Više od 250 kilograma kokaina pronađeno je uz obalu Novog Južnog Walesa otkako je prvi paket uočen tri dana prije Božića u regiji Central Coast, koja se nalazi 90 km sjeverno od Sydneyja. Od tad su paketi pronađeni na više od 10 plaža duž obala od 500 kilometara, većinom su bili mali, no neki su težili i do 39 kilograma.

Jedan spasilac snimio se kako vadi jedan od paketa iz valova na plaži Bondi na dan Nove godine, a drugi je pronađen na plaži Valla u ožujku. Nije jasno kako su cigle kokaina završile u oceanu, no sumnja se da su stigle teretnim brodom. U siječnju je policija NSW-a potvrdila kako se radi o drogi podrijetlom iz Južne Amerike.

- Ponekad se predmeti namjerno bacaju u ocean kako bi ih pokupilo drugo plovilo - rekao je Jason Weinstein, zapovjednik koji radi na slučaju.

Neke od pronađenih cigli bile su prekrivene školjkama, a nakon analize ustanovljeno je kako su paketi bili u vodi maksimalno šest tjedana prije nego što su otkriveni.

Prema provedenim istraživanjima, Australci su od kolovoza 2022. do kolovoza 2023. konzumirali 16,5 tona metamfetamina, kokaina, heroina i MDMA-a, što je porast od 17 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:29