NESRETNIK OD ROĐENJA

Prvo je preživio strahovit potres. Potom ga je 'potopio' tsunami. Sada je zatrpan u rudniku...

Spasioci su izbušili i treću rupu do rudara, koja bi mogla biti osnova za plan B i njihov brži povratak na površinu
Carola Narvaez, wife of Raul Bustos, one of 33 miners trapped in the collapsed San Jose mine, stands in a shelter for relatives outside the mine in Copiapo, Chile, Thursday Aug. 26, 2010. Narvaez and her husband survived Chile's massive February earthquake. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
 AP

COPIAPO - Prije šest mjeseci Raul Bustos zbog potresa koji je pogodio čileansku obalu ostao je bez posla u brodogradilištu, a dva mjeseca kasnije pronašao je posao u rudniku San Jose u pustinji Atacama. Sada s još 32 kolega čega da ga se spasi s dubine od 700 metara.

Njegova supruga Carola Narvaez za Associated Press ispričala je da je Bustos mehaničar za tešku mašineriju i da mu nikad nije bio teško naći posao. Godinama je popravljao opremu za vađenje bakra ili za izgradnju brodova.

Prije šest mjeseci obitelj je živjela u lučkom gradu Talcahuano, gdje je Raul radio u brodogradilištu Asmar i poput većine Čileanaca obitelj je spavala kada je 27. veljače priobalno područje udario jedan od najsnažnijih potresa u posljednjih sto godina, a potom i tsunami. Iako im kuća nije bila uništena, brodogradilište jest, pa je Bustos posao potražio na sjeveru Čilea.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: Utrka za spas zarobljenih rudara

- Nakon potresa jednostavno smo morali nastaviti živjeti. Ovo je to isto. Mnogo je tjeskobe, izolacije, straha. Ali živi smo. Moj je suprug živ dolje u tom rudniku i imamo još jedan sretan završetak - rekla je.

Ispričala je da su joj dodatnu nadu dala video snimka u kojoj je vidjela i svog supruga te njegova pisma.

“Malena moja, moraš znati da su me riječi koje si mi poslala rasplakale”, napisao joj je u jednom. U drugom je opisao kako je prvoj bušilicu koja se probila do rudničkog skloništa nadimak dao po Mariji Paz, po njihovoj starijoj, petogodišnjoj kćeri, jer je ta bušilica “pobjednica, koja nikad ne gubi i koja se probila”.

Priznala je da je proći dvije tragedije u samo pola godine bilo teško, ali je optimistična da će sve biti u redu.

- Da nije bilo sreće, bio bi to loš završetak. Ali ni jedna od ovih katastrofa neće imati loš završetak - rekla je.

Dodatne nade obiteljima rudara daju izvješća da se nazire i mogući plan B, koji bi omogućio da se rudare izvuče i prije prosinca.

- Treća bušilica došla je do rudara i ta bušilica, odnosno rupa koju je bušilica probila, mogla bi biti temelj za naš plan B - rekao je šef spasilačke ekipe André Sougarret, odbivši precizirati detalje.

Ta je rupa navodno došla do radionice u rudniku, koja je sa skloništem u kojem su sada rudari povezana hodnikom. Bušilica se sudarila sa zaštitnom mrežom rudnika, a rudari su je morali ukloniti. Ako se spasioci odluče na plan B, on će teći paralelno s planom A, za koji bi bušenje nove rupe kroz koju bi se rudari mogli izvući oko Božića početi možda već u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:39