NEOBIČNA ODLUKA

PRVI U AMERICI Kalifornijski grad pomaže refinancirati kredite građanima i prijeti bankama

Richmond se pozvao na zakon koji omogućuje vlastima da izvlaste privatno vlasništvo ako to služi javnoj svrsi

Gradsko vijeće u kalifornijskom Richmondu odobrilo je plan prema kojem će taj grad, prvi u SAD-u, provoditi eksproprijaciju nekretnina na kojima je preostali iznos hipotekarnih kredita veći od aktualne vrijednosti same kuće ili stana. Nadaju se da će tako omogućiti građanima da dobiju novi kredit po povoljnijim uvjetima. U gradu od 105 tisuća stanovnika takav je svaki peti kredit.

Richmond sada može bankama nuditi da otkupi problematične kredite, uz velik popust koji bi ovisio o aktualnoj cijeni nekretnine na tržištu, kako bi se omogućilo građanima da kredit reprogramiraju i smanje glavnicu. Ako banke ne pristanu, grad će nekretninu izvlastiti.

Richmond se pozvao na zakon koji omogućuje vlastima da izvlaste privatno vlasništvo ako to služi javnoj svrsi. Kritičari tvrde da plan gradskog vijeća prijeti tržištu hipotekarnih kredita, odnosno da bi banke mogle prestati davati kredite ljudima u Richmondu, a Federalna agencija za financiranje stambenih kredita najavila je da će državna hipotekarna društva Fannie Mae i Freddie Mac ograničiti ili prekinuti poslovanje u tom gradu ako vijeće odobri ovu mjeru.

Sličnih je pokušaja bilo i u Las Vegasu i okrugu San Bernardino u južnoj Kaliforniji, ali nisu uspjeli zbog lobiranja hipotekarne industrije i lokalnih biznisa koji se boje da će krediti presušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:25