NOVA KRIZA

Prvi put u povijesti Sjedinjenim Američkim Državama snižen kreditni rejting!

Agencija S&P poručila: Političari, država tone jer se svađate, a ne dogovarate
 AP

Prošli tjedan u Americi počeo je strahom da neće biti riješena kriza oko povećanja limita javnog duga , nastavio se oštrim padom burze u četvrtak, a novi šok dogodio se u petak navečer, pet sati nakon zatvaranja burzi za vikend. Amerika prvi put u svojoj povijesti nema najviši mogući kreditni rejting - AAA, nego je on, prema ocjeni Standard & Poor’sa, AA+.

Posljedica je to da će američka vlada sada plaćati više kamate na državne obveznice i druge vrijednosnice, a te kamate već sada iznose oko 250 milijardi dolara godišnje. To će povećati troškove države, a potom i svih drugih američkih dužnika - od velikih kompanija do kupaca nekretnina.

U više političkom nego ekonomskom priopćenju S&P je za svoju sniženu ocjenu okrivio nepremostivi “raskol među političkim strankama i prepucavanje koje blokira razumne političke odluke, prije svega način kako smanjiti deficit i zaduživanje”. “Snižavanje rejtinga odražava naše mišljenje da su efikasnost, stabilnost i predvidivost kreatora američke politike i institucija oslabili u vrijeme fiskalnih i ekonomskih izazova”, rečeno je.

Odgovor ministra

Na lošu vijest Obamina je administracija indignirano reagirala preko glasnogovornika Ministarstva financija porukom da je Americi rejting snizila agencija koja je u svojim računicama pogriješila za dvije tisuće milijardi dolara! No, agencija - koja je još 18. travnja američke izglede ocijenila negativnima, a zadržala ih je i sada - odgovara da bi SAD-u snizila ocjenu bez obzira na brojke.

Federal Reserve, centralna banka, u svom je priopćenju nastojala uvjeriti zemlju da će državne vrijednosnice i dalje moći podjednako koristiti kao zalog pri zaduživanju.

Američki su se političari, uobičajeno, nastavili međusobno optuživati zbog pada rejtinga. Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, John Boehner, rekao je da je sniženje rejtinga posljedica desetljeća nekontrolirane potrošnje u Washingtonu. A njegova kolegica i predsjednička kandidatkinja Michele Bachmann ustvrdila je da “predsjednik Obama uništava temelje američke ekonomije” te je zatražila hitnu ostavku ministra financija Timothyja Geithnera.

Ludilo na desnici

Nobelovac, ekonomist Paul Krugman u svojoj stalnoj kolumni u The New York Timesu piše: “S jedne strane, može se reći da je ludilo na desnici učinilo Ameriku u osnovi nerazumnom. Da nije ekstremizma republikanaca koji su protiv rasta poreza, mogli bismo postići sporazum koji bi na dugi rok doveo do solventnosti”. Krugman napominje da se ne može sjetiti bilo koga tko bi bio manje kvalificiran za donošenje sudova o Americi od agencija za rejting te podsjeća da fiskalnu politiku procjenjuju isti oni koji su sigurnima ocjenjivali vrijednosne papire sa subprime zajmovima.

No, što će na uklanjanje iz kluba najpouzdanijih reći prosječni Amerikanci, koji žive u uvjerenju da su drugačiji i bolji od ostatka svijeta? Iako sniženje ocjene doživljavaju kao poniženje, mnogi će se složiti sa S&P-ovom političkom ocjenom jer je u ovom trenutku radom Kongresa zadovoljno samo 14 posto Amerikanaca, a predsjednikom nešto više od 40 posto.

Povratak u recesiju

Iako je S&P već bio najavio mogućnost promjene američkog rejtinga u četvrtak, kada su dionice na njujorškoj burzi vrtoglavo padale, uplašeni ulagači masovno su ulagali u dugoročne obveznice SAD-a smatrajući ih sigurnima. No, već u petak je počela rasprodaja američkih obveznica. Dodatni je problem to što stagniraju i proizvodnja i potrošnja, a gospodarski rast je minimalan, pa sve to ukazuje na povratak u recesiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:28