KONZERVATIVNI POKRET

Prvi put u deset godina pada podrška pravima LGBT osoba

Manjak podrške je znak "rastuće stranačke podjele", tvrdi direktorica instituta koji je proveo anketu

Ilustrativna fotografija

 Rojan Shrestha/Nurphoto Via Afp

Prvi put u gotovo deset godina, potpora LGBTQ+ pravima, uključujući potporu istospolnim brakovima, u Sjedinjenim Državama je pala, otkrilo je novo istraživanje.

Institut za istraživanje religije (PRRI), neprofitna organizacija specijalizirana za provođenje istraživanja javnog mnijenja o političkim i vjerskim pitanjima, tradicionalno provodi istraživanje javnog mnijenja o pravima LGBTQ+ osoba od 2015. godine. Posljednje istraživanje, provedeno na 22.000 Amerikanaca tijekom 2023., otkrilo je pad podrške LGBTQ+ pravima u tri kategorije: istospolni brak, zaštita od diskriminacije i odbijanje usluga na temelju vjere, prenosi The Guardian. Bez obzira na političku pripadnost ili vjerska uvjerenja, Amerikanci i dalje podržavaju prava i zaštitu LGBTQ+ osoba, no ukupna je potpora za zaštitu LGBTQ+ osoba u pojedinačnim pitanjima, poput zaštite od diskriminacije u stanovanju ili zapošljavanju, u padu, otkrile su brojke.

Melissa Deckman, izvršna direktorica instituta koji je proveo istraživanje, sugerira da ovi rezultati mogu poslužiti kao "znak upozorenja" za one koji se zalažu za LGBTQ+ prava, posebno u svjetlu konzervativnih zakonodavnih i pravnih nastojanja da ih umanje.

"Rastuće stranačke podjele po ovim pitanjima pokazuju učinak kontinuirane upotrebe LGBTQ identiteta i LGBTQ prava kao klina u kulturnim ratovima naše nacije", rekla je Deckman.

Ključni nalazi istraživanja pokazuju još neke trendove. Primjerice, podrška istospolnim brakovima smanjila se sa 69 posto u 2022. na 67 posto u 2023. Potpora politikama koje štite LGBTQ+ Amerikance od diskriminacije pala je s 80 posto 2022. na 76 posto 2023. Protivljenje dopuštanju tvrtkama da odbijaju usluge LGBTQ+ Amerikancima iz vjerskih razloga smanjilo se sa 65 posto u 2022. na 60 posto u 2023.

Pad podrške uglavnom se pripisuje rastu konzervativnih stavova prema zaštiti LGBTQ+ osoba. Nešto manje republikanaca izjavilo je da podržavaju zakone koji štite LGBTQ+ Amerikance od diskriminacije 2023. nego 2015. Unatoč općem konsenzusu da bi se istospolni parovi trebali imati zakonsko pravo vjenčati, došlo je do pada potpore među republikancima i neovisnim glasačima 2023. Istraživanje javnog mnijenja odraz je složenije političke slike SAD-a. Na državnim razinama, zakonodavna tijela pod vodstvom republikanaca donose niz novih zakona koji ograničuju prava LGBTQ+ osoba. Anketa nas, rekla je Deckman, "podsjeća da ne možete nužno očekivati da će podrška za teško izborena prava za neke Amerikance nastaviti rasti unedogled. To ne možete očekivati čak i kada velika većina Amerikanaca podržava vaše stavove."

Kao dio svoje analize, istraživanje PRRI-ja ponudilo je detaljan portret LGBTQ+ Amerikanaca. Prema dobivenim podacima, više od jednog od 10 Amerikanaca identificiralo se kao dio LGBTQ+ zajednice 2023. godine, što među mlađima od 30 godina skače na čak 22 posto. Među LGBTQ+ Amerikancima, 45 posto se identificira kao biseksualno; 34 posto kao homoseksualci ili lezbijke; 21 posto "nešto drugo"; a 2 posto kao transrodni ili nebinarni. Više od polovine LGBTQ+ Amerikanaca se ne povezuje ni s jednom religijom, dok se više od trećine identificira kao kršćani. Gotovo šest od 10 LGBTQ+ Amerikanaca smatra se politički liberalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:01