CEREMONIJA UZ VATROMET

Prvi mirni prijenos vlasti u novijoj povijesti: Libijsko prijelazno vijeće predalo vlast izabranoj skupštini

Prijelazno vijeće je političko tijelo oporbenih snaga koje su prije godinu dana srušile režim Moamera Gadafija
 AP

TRIPOLI - Libijsko vladajuće prijelazno vijeće redalo je vlast novoizabranoj nacionalnoj skupštini Libije , u prvom mirnom prijenosu vlasti u novijoj povijesti te sjevernoafričke zemlje.

Na svečanosti u srijedu kasno navečer u glavnom gradu Tripoliju, Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), političko tijelo oporbenih snaga koje su prije godinu dana srušile režim Moamera Gadafija, predalo je vlast nacionalnoj skupštini izabranoj na izborima u srpnju.

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Jalil simbolično je predao vlast najstarijem članu skupštine Mohamedu Aliju Selimu.

- NTC predaje svoje ustavne ovlasti vođenja države općem nacionalnom kongresu, koji je od sada jedini legitimni predstavnik libijskog naroda, rekao je Jalil.

200-člana skupština, čiji su članovi položili zakletvu pred Selimom, trebala bi izabrati novog predsjedavajućeg, a NTC će biti raspušten. Veliki broj ljudi okupio se na glavnom trgu u Tripoliju kako bi pozdravio predaju vlasti, dok je vatromet osvjetljavao noćno nebo iznad grada.

Skupština će imenovati novog premijera koji bi trebao izabrati svoju vladu koja će donijeti potrebne zakone i voditi Libiju do prvih pravih demokratskih izbora koji će se održati nakon što se sljedeće godine prihvati i novi ustav zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:30