VAŽNO OKUPLJANJE

Prvi dan summita čelnika G7: Pandemija pala u sjenu svađe Britanaca i Europejaca oko Sjeverne Irske

Prvi sastanak licem u lice nakon dvije godine trajat će tri dana, a važan je i zbog Bidena
Johnson i Merkel
 Leon Neal

Lideri G7 okupili su se na trodnevnom summitu u petak 11. lipnja u Crobis Bayu u Cornwallu, popularnom turističkom odredištu uz more na jugozapadu Engleske. Prvi je to sastanak uživo od početka pandemije vodećih ekonomija svijeta - Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Italije, Njemačke i Francuske. Glavna tema sastanka bit će oporavak svijeta od pandemije i borba protiv klimatskih promjena.

Američki predsjednik Joe Biden, kojemu je ovo prvo putovanje u Europu od početka mandata, izjavio je prvog dana summita kako se nada da će ''učvrstiti američku predanost multilateralizmu te zajednički raditi sa saveznicima i partnerima kako bi se izgradila pravednija i uključiva globalna ekonomija''. Summit je Bidneova prilika za obnovu diplomacije SAD-a nakon ere Trumpova izolacionizma.

Dokaz tome je i ''Atlantska povelja'' koju su Biden i britanski premijer Boris Johnson usvojili u četvrtak po uzoru na pakt koji su potpisali njihovi prethodnici iz Drugog svjetskog rata. Biden je rekao novinarima u Cornwallu da će se revitalizirana povelja baviti ''ključnim izazovima ovog stoljeća: kibernetičkom sigurnošću, novim tehnologijama, globalnim zdravljem i klimatskim promjenama''.

Johnson je rekao u intervjuu za BBC da bi savez između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a trebao biti prepoznat kao ''neuništiv odnos''. Ipak, što se tiče pitanja o rješavanju napetosti oko provođenja protokola u Sjevernoj Irskoj, inzistirao je na tome da ga američki predsjednik nije ukorio.

Očekivalo se da će napetosti između lidera na summitu izazvati Sjevernoirski protokol - dio sporazuma o Brexitu koji sprečava provjere duž irske granice. Aranžmani o provjerama dogovoreni su sporazumom o povlačenju 2019. godine, ali Velika Britanija otada je tražila veću fleksibilnost. Biden je ranije upozorio da novi aranžmani ne bi trebali ugroziti mirovni sporazum o Velikom petku.

Oštri tonovi iz Europe

Predsjednica komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je rekla da je protokol ''jedino rješenje'' te ga treba provesti u potpunosti. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak navečer je upozorio premijera da će staviti veto na svaki pokušaj ponovnih pregovora o sporazumu o Brexitu oko Sjeverne Irske.

Na njegovu izjavu žestoko je reagirao britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab koji je izjavio ''da bilo kakve promjene moraju doći sa strane EK'' te da neće ''cjenkati integritet Ujedinjenog Kraljevstva''.

U međuvremenu se i Johnson sastao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom te su istaknuli da je sklapanje trgovinskog sporazuma hitno.

Klimatski aktivisti

Kako pobuna u Downing Streetu raste zbog britanskog smanjenog proračuna za inozemnu pomoć sa 0,7 posto na 0,5 posto BDP-a, Johnson je uoči summita G7 najavio da će Britanija donirati više od 100 milijuna doza cjepiva u siromašnije zemlje do kraja ove godine.

Biden je također obećao 500 milijuna doza cjepiva Pfizer. Očekuje se da će Johnson pozvati i ostale svjetske čelnike da doniraju milijarde doza cjepiva.

- Nadam se da će se moji kolege izjasniti na sličan način kako bismo zajedno cijepili svijet do kraja sljedeće godine i bolje se zaštitili od koronavirusa - rekao je Johnson.

Na summitu se očekuje da će čelnici odobriti minimalnu globalnu stopu poreza na dobit nakon što su se ministri financija na sastancima prošli vikend dogovorili o stopi od 15%. Navečer će se lideri odazvati prijemu kraljice Elizabete II.

Summit nije prošao mirno jer se u St. Ivesu okupila grupa klimatskih prosvjednka koji smatraju da lideri država iz skupine G7 ne poduzimaju dovoljno klimatskih akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:59