STIŽE LIJEK

Prve doze američkog lijeka za Covid stižu u EU. Komisija potpisala ugovor vrijedan 63 mil. eura

Pošiljka stiže u kolovozu i bit će pravilno raspoređena među članicama EU.
Remdesivir, američki je lijek koji proizvodi kompanija Gilead. EU ga je odobrila za liječenje koronavirusa 3.srpnja
 Ulrich Perrey/AFP

Europska komisija potpisala je sporazum s američkom tvrtkom Gilead Sciences kako bi osigurala pristup lijeku Remdesivir koji se pokazao učinkovitim u liječenju koronvirusa.

Blok je dogovorio zalihe lijeka koje će biti osigurane za oko 30.000 pacijenata diljem EU, ali i Velike Britanije u trajanju tranzicijskog perioda.

- Komisija je potpisala ugovor za osiguravanje doza lijeka Veklury (trgovačko ime Remdesivira). Od početka kolovoza paketi ovog liijeka bit će dostupni državama članicama i Velikoj Britaniji – rekla je Dana Spinant, glasnogovornica Komisije.

Spinant je rekla da će prva serija ugovora vrijednog 63 milijuna eura služiti za rješavanje trenutnih potreba bloka zemalja. Predviđena je pravedna raspodjela na razini EU-a, uzimajući u obzir preporuke Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Europska unija trenutno radi kako bi osigurala i dodatne doze lijeka od listopada. Nije otkrila koliko će doza biti naručeno sljedećim sporazumom.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides izjavila je da je posljednjih tjedana Komisija neumorno surađivala s Gileadom kako bi se ''postigao sporazum'' i osigurale prve zalihe lijeka, odobrenog za liječenje Covida-19, u Europskoj uniji.

- Jučer je potpisan ugovor, manje od mjesec dana nakon odobrenja lijeka Remdesivir, koji će omogućiti isporuku lijeka od početka kolovoza za tisuće bolesnika. Komisija čini sve da osigura pristup sigurnom i učinkovitom liječenju te podupire razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Jučerašnji sporazum još je jedan važan korak naprijed u našoj borbi za svladavanje ove bolesti - izjavila je Kyriakides.

Remdesivir je jedan od rijetkih lijekova koji se do sada pokazao učinkovitim u ublažavanju teških slučajeva zaraze koronavirusom. Gilead ga je izvorno razvio kao lijek koji liječi od hepatitisa C. SAD je u lipnju potpisao sporazum s Gileadom za više od 500.000 tretmana liječenja, što čini većinu proizvodnje do rujna.

Lijek je odobren za hitnu uporabu kod liječenja Covida-19 nakon što su neke studije sugerirale da bi mogao skratiti vrijeme oporavka od zaraze kod težih pacijenata. Istraživanje koje je proveo Američki nacionalni institut za zdravlje pokazao je da je Remdesivir skratio vrijeme oporavka s prosječnih 15 na 11 dana, ali autori istraživanja priznali su da lijek nije dovoljan za liječenje osobe koja boluje od Covida-19. Istovremeno istraživanje iz Kine pokazalo je suprotne rezultate prema kojima je lije imao mali utjecaj na pacijente te je rezultirao štetnim posljedicama.

Europska komisija je 3. srpnja donijela Provedbenu odluku o izdavanju uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet lijeka Veklury, čija je djelatna tvar remdesivir. Veklury je tako postao prvi lijek odobren na razini EU-a za liječenje Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49