PREKRETNICA U RATU

Prva velika analiza uništenja Krimskog mosta: ‘Da je samo minutu kasnije eksplodiralo...‘

Inženjeri su za New York Times potvrdili da je šteta od eksplozije mogla biti i znatno veća da je bomba eksplodirala minutu kasnije

Satelitska snimka napada na Krimski most

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Stručnjaci za konstrukciju mostova i eksplozive ponudili su nove detalje o tome kako je ključni strateški most koji je povezivao Rusiju s Krimom uništen od strane Ukrajine.

Krimski most, poznat i kao Kerčki most, dugačak je oko 17 kilometara. Otvoren je 2018. kao simbolična poveznica s Rusijom nakon njezine okupacije Krima. Tijekom invazije on je služio kao ključna opskrbna linija za rusku vojsku. Prema stručnjacima koji su pričali za New York Times, rušenje mosta zahtijevalo je preciznost i planiranje. Osim ako nije bilo riječ o pukoj sreći.

Stručnjaci koji su pregledali fotografije nakon eksplozije složili su se da je eksploziju najvjerojatnije uzrokovala bomba u kamionu, kako su rekli ukrajinski dužnosnici, a ne projektil ispaljen s broda ispod mosta, kako su neki analitičari sugerirali. Također, složili su se da je položaj kamiona bio ključan da bi eksplozija rezultirala ovakvim efektom.

image

Uništeni Krimski most

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Eksplozija je naime uništila oko 270 metara neprekidnog kolnika na strani jedne ceste koja vodi prema Rusiji.

Stručnjaci su podijeljeni oko toga ukazuje li slijed događaja na sofisticirani plan ili je riječ o pukoj sreći. Moguće je bilo da su se planeri napada nadali da će spremnici goriva eksplodirati i prouzročiti štetu. No malo je vjerojatno da je eksplozija bila upravo tako planirana da bi oštetila kolnik.

Inženjeri su za New York Times potvrdili da je šteta od eksplozije mogla biti znatno veća da je bomba eksplodirala minutu ili dvije kasnije. Kamion se već počeo uspinjati prema velikom, uzdignutom dijelu mosta kojima potporu daje niz visokih čeličnih lukova. Dovoljno jaka eksplozija mogla je oštetiti lukove i onesposobiti cijeli most.

‘‘Gotovo se čini kao da je ovo bila pogreška‘‘, rekao je Shankar Nair, građevinski inženjer iz Chicaga s više od 50 godina iskustva u planiranju mostova.

Kako je aktivirana bomba još uvijek nije poznato. Inženjeri smatraju da se radilo o bombašu samoubojici onda bi vjerojatno ciljali glavne lukove mosta.

‘‘Bombaši samoubojice često se ponašaju nepredvidljivo, a nije jasno je li kamion bomba koji je korišten imao dovoljno eksploziva da sruši lukove mosta. Grube procjene temeljene na obujmu eksplozije pokazuju da je u kamionu bila velika količina eksploziva - barem nekoliko tona, ovisno o vrsti eksploziva‘‘, rekao je Nick Glumac, profesor inženjerstva na Sveučilištu Illinois. Drugi stručnjaci za eksplozije rekli su da bi i puno manja količina, jedna tona ili manje, moglo biti dovoljno.

image

Rusi obnavljaju Krimski most

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia
image
Handout/Afp/Profimedia

Rusija je brzo obnovila željeznički i cestovnim promet na dijelovima mosta. No most se neće moći vratiti u svoj puni kapacitet do iduće godine. Prema satelitskim snimkama još uvijek nedostaje velik dio kolnika. Britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na ruske izjave, u srijedu je reklo da bi cestovni promet mogao biti u prekidu do ožujka 2023., a željeznički do rujna 2023.

Bez obzira na to kako je i koliko most oštećen, napad je Ukrajincima donio simboličnu pobjedu i zadao neugodan udarac Kremlju, koji je ubrzo izgubio zamah u ratovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:43