SARAH BRIGHTMAN

PRVA SVEMIRSKA PJEVAČICA 'Evo baš pišem pjesmu koju ću zapjevati dok budem kružila oko Zemlje'

Britanska pjevačica osma je turistica i prva profesionalna pjevačica koja će ruskim Sojuzom 1. rujna, zajedno s dvojicom astronauta otputovati u orbitu u organizaciji američke tvrtke Space Adventures.
 Wiki, AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS

LONDON - Britanska sopranistica Sarah Brightman u utorak je izvijestila da piše pjesmu koju će izvoditi dok bude kružila oko Zemlje u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) početkom rujna.

Brightman je kazala da na pjesmi radi zajedno s bivšim suprugom i dugogodišnjim glazbenim suradnikom Andrewom Lloydom-Webberom koji joj je "ponudio prelijepu melodiju" koju će pjevati na ISS-u.

"Bilo je važno napisati pjesmu koja se uklapa u ideju svemira, a istodobno je vrlo jednostavna za izvedbu. Naime, pjevati u gravitacijskom polju vrlo je teško", rekla je novinarima, dodavši da će možda pokušati otpjevati duet s nekim na Zemlji.

Britanska pjevačica osma je turistica i prva profesionalna pjevačica koja će ruskim Sojuzom 1. rujna, zajedno s dvojicom astronauta otputovati u orbitu u organizaciji američke tvrtke Space Adventures. Nagađa se da desetodnevno putovanje stoji između 45 i 50 milijuna dolara, a Brightman je rekla da ga financira sama.

Pjevačica je u moskovskom svemirskom centru obavila devetomjesečni trening, pritom savladavši ruski jezik. Na putovanju do ISS-a pratnja će joj biti ruski zapovjednik Sergej Volkov i danski inženjer Andreas Morgensen.

Od 2013., svake godine troje turista može dobiti mjesto na letovima Sojuza prema ISS-u. Američka tvrtka Space Adventures potpisala je ugovor o tomu s Roskosmosom i ruskom državnom tvrtkom Energia, proizvođačem Sojuza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:58