POTVRĐENO IZ VATIKANA

PRVA KANONIZACIJA DVOJICE PAPA U POVIJESTI Ivan Pavao II. i Ivan XXIII bit će proglašeni svecima

Papa Ivan XXIII i Papa Ivan Pavao II. bit će proglašeni svecima 27. travnja 2014., potvrđeno je iz Vatikana u ponedjeljak.

Priopćenje je stiglo nakon sastanka Pape Franje s kardinalima. Odlučeno je da se prvi put u povijesti Katoličke crkve kanonizira dvojicu papa. Pozivi za kanonizaciju pape Ivana Pavla II. počeli su odmah nakon njegove smrti 2005., na njegovu sprovodu ljudi su nosili transparente “Santo Subito” (Odmah ga proglasite svecem) i njihov je poziv dobro čuo idući papa Benedikt XVI koji je prekršio uobičajeno pravilo o petogodišnjem razdoblju čekanja i pokrenuo proceduru za kanonizaciju Ivana Pavla II. Osim uzornog života, za kanonizaciju su nužna i dva čuda, u slučaju Ivana Pavla II. to je čudesno izliječenje od Parkinsonove bolesti časne sestre Marie Simon-Pierre sedam mjeseci nakon njegove smrti te oporavak od moždane aneruizme kod jedne Kostarikanke, obje su se molile Ivanu Pavlu II.

Ivan XXIII. slavljen je zbog svoje uloge u Drugome vatikanskom koncilu a nakon njegove smrti 1963. zabilježeno je tek jedno čudo ali Papa Franjo smatra da je to dovoljno jer je Ivan XXIII živio svetačkim životom, u herojskoj vrlini. Čudo o kojemu je riječ verificirano je za njegovu beatifikaciju 2000. godine i Papa Franjo odlučio je da se ide izravno na kanonizaciju. Kako kažu stručnjaci, kanonizacija u Katoličkoj crkvi samo na zemlji formalizira ono što već jest na nebesima, nijedna od ove dvojice neće iduće godine “postati” sveci zbog ceremonije već oni to jesu a crkva će kanonizacijom to službeno i priznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:46