TOTALNI OBRAT

Prva država na svijetu koja je htjela zabraniti pušenje doslovno svima odustala od projekta: ‘Novac im je ipak važniji!‘

Prijedlog da će smanjenje poreza financirati oni koji nastave pušiti naišao je na šok i kritike zagovornika javnog zdravlja

Ilustracija

 Magali Cohen/Hans Lucas Via Afp

Novoizabrana vlada na Novom Zelandu objavila je namjeru da poništi zabranu pušenja u zemlji kako bi financirala smanjenje poreza.

Zakon, koji je prvobitno uveden pod prethodnim vodstvom Jacinde Ardern, nastojao je zabraniti prodaju cigareta osobama rođenim nakon 2008., s ciljem suzbijanja pušenja, vodećim uzrokom smrti, koje se može spriječiti u zemlji. Novi Zeland tim je zakonom postao pionir u uvođenju zabrane pušenja.

Kritičari tvrde da će ukidanje zabrane, koje je cilj rješavanje proračunskih problema prouzročenih gubitkom prihoda i državnih subvencija za pogođena poduzeća, neproporcionalno utjecati na pušače. Prijedlog da će smanjenje poreza financirati oni koji nastave pušiti naišao je na šok i kritike zdravstvenih radnika i zagovornika javnog zdravlja.

Zdravstveni stručnjaci oštro su osudili taj nagli preokret, smatrajući ga značajnim korakom unatrag u kontekstu globalno hvaljenih zdravstvenih mjera. Profesor Richard Edwards, istraživač kontrole duhana na Sveučilištu Otago, izrazio je užasnutost za BBC. ‘‘Mnoge zdravstvene skupine na Novom Zelandu zgrožene su odlukom vlade i pozivaju da se ona povuče", rekao je.

Puši 8 posto odraske populacije

Zakon donesen prošle godine bio je međunarodno priznat, sadržavajući mjere kao što su ograničavanje broja prodavača duhanskih proizvoda i smanjenje razine nikotina u cigaretama. Procjene su sugerirale da bi zakoni o zabrani pušenja potencijalno mogli spasiti do 5000 života godišnje.

Dok su se mjere protiv pušenja suočile s protivljenjem nekih poslovnih skupina i zakonodavaca na Novom Zelandu, Nacionalna stranka, koja je pobijedila na nedavnim izborima, nije istaknula to pitanje tijekom kampanje. Neki zastupnici, uključujući novog premijera Chrisa Luxona, tvrdili su da će zabrana dovesti do crnog tržišta duhana.

Ministrica financija Nicola Willis otkrila je da su na odluku o ukidanju zakona utjecali koalicijski partneri - populistička stranka New Zealand First i libertarijanska ACT - koji su bili ustrajni u poništavanju zabrane pušenja.

Unatoč zabrinutostima o mogućem utjecaju na javno zdravlje, novoustrojena vlada spremna je ukinuti zakone o zabrani pušenja. Očekuje se da će ukidanje zakona proći kroz parlament, gdje vlada ima većinu.

Novi Zeland, unatoč ovom političkom neuspjehu, održava svoj cilj smanjenja nacionalne stope pušenja na 5% do 2025., s krajnjim ciljem eliminiranja pušenja. Više od 80.000 odraslih prestalo je pušiti prošle godine, pokazuju nacionalni podaci. Trenutačno puši oko 8% odrasle populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:50