POTRES U DRŽAVNOM VRHU

Prva dama u memoarima razotkrila šefa države: 'Proganjao me!'

 AFP

Francois Hollande najnepopularniji je francuski predsjednik u povijesti te zemlje. U nedavno provedenoj anketi samo je 3 posto Francuza reklo kako bi ponovno njemu dalo svoj glas na sljedećim izborima.

Francuska ekonomija stagnira, Hollande je izgubio podršku javnosti, ali najviše ga boli gubitak životne družice Valerie Trierweiler.

Valerie je napustila Hollandea u siječnju, nakon što je otkriveno kako je predsjednik vara s glumicom Julie Gayet. Prekid veze je bio više nego buran. Valerie je pokušala samoubojstvo, progutavši preveliku količinu tableta za spavanje, a francuski mediji mjesecima su se naslađivali ovom aferom.

Bivša partnerica francuskog predsjednika odlučila se osvetiti pisanjem memoara u kojima otvoreno govori o svojem životu s Francois Hollandeom.

Knjiga je prepuna pikanterija koje zasigurno neće pomoći Hollandeu u vraćanju popularnosti. Trierweiler tako otkriva kako joj je bivši partner, par mjeseci nakon prekida, svakodnevno slao na desetke SMS-ova u kojima je izražavao svoju ljubav i molio je za oprost.

Tjednima ju je pozivao na večeru, a u porukama je pisao koliko mu nedostaje i naglašavao svoju želju da se iskupi za počinjen preljub.

Trierweiler pretpostavlja da je Hollande iskoristio i predsjedničke ovlasti kako bi je pratio. Naime, u svakom gradu, u svakom hotelu u kojem je odsjela, dočekalo bi je cvijeće i poruke u kojima predsjednik izražava svoju beskrajnu ljubav.

ERIC FEFERBERG / ERIC FEFERBERG
(FILES)-- A file photo taken on December 2, 2013 shows Valerie Trierweiler, ex-partner of the French president, giving a press conference after attending a class for disabled children at a school in Creteil, outside Paris. Valerie Trierweiler said on February 7, 2014 that she would file a complaint for "breach of privacy" against French magazine Closer, which published on February 7 photos of her in a bathing suit on the beaches of Mauritius. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG


Foto: AFP

Novinarka po profesiji, Trierweiler u svojoj knjizi opisuje transformaciju Hollandea nakon pobjede na predsjedničkim izborima. Tvrdi kako je iz dana u dan gubio ljudskost i postao sve opijeniji moći koju donosi vlast.

Piše kako nije bila spremna za život prve dame i svijet visoke politike u kojem se svi smiješe, iako osobno preziru jedni druge.

Ipak, priznaje kako je Hollande tu i tamo još uvijek iskazivao ljubav prema njoj, a jedino što nije mogao podnijeti bile su cipele s visokim petama. Naime, kada bi ih Trierweiler obula, bila bi viša od predsjednika što je njemu izuzetno smetalo.

Spominje i scenu koju je Hollande priredio nakon što je pročitao pozitivan članak o njoj u uglednom Le Mondeu. Kasnije je saznala da on Le Monde smatra 'svojim novinama', koje moraju pisati samo i isključivo o njemu.

Krivio ju je za pad popularnosti i smatrao kako je njena 'negativna slika' u francuskoj javnosti glavni razlog sve manje potpore među biračima, a ne porast nezaposlenosti i usporavanje ekonomije.

Nakon svega, otkrilo se kako je vara s Julie Gayet da bi nekoliko mjeseci nakon razlaza učinio sve da je ponovno pridobije nazad. Bezuspješno.

Knjiga Valerie Trierweiler, naslovljena 'Hvala na ovom trenutku: Priča o ljubavi, moći i izdaji' izlazi 25. studenog, a njen će sadržaj zasigurno dodatno pridonijeti padu popularnosti najnepopularnijeg francuskog predsjednika u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 07:50